Θετική γονεϊκότητα στα νήπια (1-2 και 2-3 ετών)

Μαρίνα Μόσχα

Θετική Γονεϊκότητα - κάποιες καλές πρακτικές για γονείς

Bigstock

θετική γονεϊκότητα είναι μία προσέγγιση που εστιάζει στις ανάγκες και στα συναισθήματα του παιδιού. 

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη θετική γονεϊκότητα, στον τρόπο δηλαδή όπου οι γονείς ανατρέφουν τα μικρά τους παρέχοντας ένα θετικό και υγιές περιβάλλον όπου το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του αλλά και τα όρια μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας, θα αναφερθούμε στα νήπια.

Θετική γονεϊκότητα στα πρώτα κρίσιμα χρόνια

Θετική γονεϊκότητα στα νήπια (1-2 ετών)

Τα αναπτυξιακά ορόσημα, οι δεξιότητες δηλαδή της συγκεκριμένης νηπιακής ηλικίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, όπου τα νήπια κινούνται περισσότερο και έχουν επίγνωση του εαυτού τους και του περιβάλλοντός τους. Η επιθυμία τους να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα αλλά και ανθρώπους επίσης αυξάνεται. Σε αυτό το στάδιο, εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάγκη για ανεξαρτησία, είναι το διάστημα αυτό που το μικρό σας λέει συνέχεια «μόνο μου». Επιπλέον, αρχίζουν να δείχνουν μία πιο προκλητική συμπεριφορά, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε εικόνες ή σε καθρέφτη και μιμούνται τη συμπεριφορά άλλων, ιδιαίτερα των ενηλίκων και των μεγαλύτερων παιδιών. Επίσης είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα ονόματα οικείων ανθρώπων και αντικειμένων, σχηματίζουν απλές φρασούλες και προτάσεις και ακολουθούν απλές οδηγίες.

Συμβουλές για θετική γονεϊκότητα κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας:

  • Ενθαρρύνετέ το να εξερευνήσει και να δοκιμάσει νέα πράγματα.
  • Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του μικρού σας αφήνοντάς το να ντυθεί και να φάει μόνο του, όσο και να σκέφτεστε ότι θα πρέπει μετά να μαζέψετε τις …ζημιές του.
  • Ενισχύστε τις επιθυμητές συμπεριφορές περισσότερο από ό,τι τιμωρείτε τις ανεπιθύμητες. Επίσης, να του εξηγείτε πάντα ή να του δείχνετε τι πρέπει να κάνει.
  • Ενθαρρύνετε την περιέργεια και την ικανότητα του παιδιού σας να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα πηγαίνοντας βόλτες, στο πάρκο, στα ψώνια, κλπ. Δείτε το ως παιχνίδι.

Παραδείγματα: Διαβάστε καθημερινά στο μικρό σας, ζητήστε του να βρει τα αντικείμενα που θα του ονομάζετε, να ονομάσει μέρη του σώματός του. Παίξτε παιχνίδια, όπως ταξινόμηση σχημάτων και απλά παζλ. Βοηθήστε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του μιλώντας μαζί του και προσθέτοντας νέες λεξούλες.

Θετική γονεϊκότητα ασφαλής δεσμός στη νηπιακή ηλικία

Bigstock

Θετική γονεϊκότητα στα νήπια (2-3 ετών)

Αναπτυξιακά ορόσημα σε αυτό το ηλικιακό στάδιο. Τα νήπια, αναπτύσσουν όλο και περισσότερο την επιθυμία τους για ανεξαρτησία. Έτσι αν στο προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν να θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, τώρα η επιθυμία αυτή κορυφώνεται θα λέγαμε. Η ανάγκη τους για ανεξαρτησία είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, όπου μάλιστα εκφράζεται και με ένα αρκετά …θορυβώδη τρόπο - κάτι που αποκαλείται συχνά, τα «τρομερά δύο». Πρόκειται για συναρπαστικές στιγμές ανάμεσα στα νήπια και στους γονείς τους καθώς παρατηρούνται τεράστιες αλλαγές στη σκέψη, τη μάθηση, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα τα βοηθήσουν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τον νέο τους κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα νήπια θα πρέπει να μπορούν να ακολουθούν οδηγίες δύο ή τριών βημάτων, να ταξινομούν αντικείμενα κατά σχήμα και χρώμα, να μιμούνται τις ενέργειες ενηλίκων και συμπαικτών και να εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Συμβουλές για θετική γονεϊκότητα κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας:

Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που μπορείτε ως γονιός να κάνετε για να βοηθήσετε το νήπιό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε παιχνίδια προσποίησης.
  • Βοηθήστε το μικρό σας να εξερευνήσει τα πράγματα γύρω του.
  • Μάθετέ το απλά τραγουδάκια ή απλές πολιτιστικές παιδικές ρίμες.
  • Ενθαρρύνετέ το να σας πει το όνομα και την ηλικία του.
  • Ορίστε μια σταθερή ώρα για να διαβάζετε βιβλία.
  • Δώστε την απαραίτητη προσοχή και επαινέστε το όταν ακολουθεί τις οδηγίες σας, όταν δείχνει θετική συμπεριφορά. Αντίθετα, περιορίστε την προσοχή σε προκλητικές συμπεριφορές όπως τα ξαφνικά ξεσπάσματα (tantrums). Επιπλέον, διδάξτε στο παιδί σας αποδεκτούς τρόπους για να μπορέσει να εκφράσει την αναστάτωση και την ένταση που έχει.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved