Πώς το καλοκαίρι ωφελεί τα παιδιά και τους γονείς τους

Πώς θα περάσουν ένα ευχάριστο καλοκαίρι γονείς και παιδιά.

Μαρίνα Μόσχα
Πώς το καλοκαίρι ωφελεί τα παιδιά και τους γονείς τους
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης σχολικής χρονιάς, γονείς και παιδιά ονειρεύονται την ελευθερία του καλοκαιριού. Αλλά η δομή και η ρουτίνα είναι σημαντικά για την ψυχική υγεία σε κάθε ηλικία, διαφορετικά, το μακρύ αυτό καλοκαιρινό διάλειμμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για όλους στην οικογένεια.

Όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι το καλοκαίρι, οι γονείς και οι φροντιστές μπορεί να αισθάνονται πίεση να τα κρατήσουν απασχολημένα, ειδικά όταν η εναλλακτική είναι να είναι κολλημένα στις ηλεκτρονικές τους συσκευές ή να παρακολουθούν πολύ τηλεόραση!

10 tips από την παιδίατρο για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή αυτό το καλοκαίρι

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του να βρίσκονται τα παιδιά στο σπίτι όλη την ημέρα σε καθημερινή βάση πλέον, ενώ εργάζεστε και έχετε παράλληλα και άλλες ευθύνες και υποχρεώσεις, κάτι που απαιτεί συνεχή πολλαπλή εργασία. Και αυτό φυσικά μπορεί να έχει αντίκτυπο στην δική σας ψυχική υγεία, ναι καλά διαβάσατε, στην ψυχική υγεία των γονιών. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται να έχετε ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα, να οργανωθείτε έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος γύρω από το πως θα τα καταφέρετε αλλά και να έχετε και καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για επαναφορά

Εάν είστε γονιός που έχει φτάσει στο τέλος της υπομονής να ξέρετε ότι εκατομμύρια γονείς αισθάνονται ακριβώς το ίδιο με εσάς. Το να είναι τα παιδιά στο σπίτι απαιτεί πλήρες ωράριο το οποίο είναι κουραστικό. Είναι κατανοητό να χρειάζεστε ένα διάλειμμα για επαναφορά, κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού με τα παιδιά στο σπίτι.

molinseis-kalokairi-paidia.jpg

Οργανώστε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Δώστε στα παιδιά μια επιλογή δραστηριοτήτων για να προγραμματίσουν την εβδομάδα τους. Κάντε μια οικογενειακή συνάντηση λίγες μέρες μετά το τέλος του σχολείου, ρωτήστε κάθε μέλος της οικογένειας τι στόχους έχει για το καλοκαίρι και τι είναι σημαντικό για το καθένα. Η συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τους εφήβους, που από τη μία θέλουν να νιώσουν πιο ανεξάρτητη, από την άλλη όμως δεν μπορείτε να τους αφήσετε και μόνους να κάνουν ότι θέλουν. Η πλήξη είναι μια μεταβατική εμπειρία. Το να γνωρίζετε πώς να ανεχτείτε αυτή τη μετάβαση είναι πολύ σημαντικό. Δημιουργήστε μία λίστα με διάφορες δραστηριότητες που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας, όπως και πράγματα ανάμεσα στις προγραμματισμένες δραστηριότητες. Το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να οργανώσετε οικογενειακές φωτογραφίες, να γράψετε μια ιστορία ή να κάνετε πράγματα που δεν είχατε χρόνο να κάνετε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τα ανέμελα, ξέγνοιαστα και παιδικά καλοκαίρια που ζήσαμε και που δεν θα ζήσουν ποτέ τα παιδιά μας

Μην βιάζεστε

Αν και η δομή είναι σημαντική, μην ξεχνάτε ότι μετά από μία αγχωτική σχολική χρονιά, τα παιδιά έχουν ανάγκη από έναν πιο χαλαρό ρυθμό. Όλα τα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο διακοπής και το καλοκαίρι προσφέρεται για αυτό.

Αν λοιπόν καταφέρετε να οργανωθείτε χωρίς όμως εντάσεις και πίεση στα μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά σας, θα είστε όλοι ευχαριστημένοι εφόσον θα αποφύγετε …γκρίνιες αλλά και τη δική σας κούραση και απόγνωση, διατηρώντας τη ψυχική σας υγεία.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved