Γιατί το καλοκαίρι κάνει καλό σε εμάς και την οικογένειά μας

Μαρίνα Μόσχα
Bigstock

Καλοκαιρινά οφέλη στη ψυχική μας υγεία

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη ήλιο και χαλάρωση. Πρόκειται για μία περίοδο που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα καλοκαιρινά οφέλη στην ψυχική μας υγεία και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

Καλοκαίρι με παιδιά: Όταν στυλ και παιχνίδι πάνε μαζί, δημιουργούνται οι πιο αξέχαστες στιγμές

  1. Αύξηση της Ηλιοφάνειας και Βιταμίνη D

Η αύξηση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα μας. Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα οφέλη της στην ψυχική υγεία, καθώς συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και την αποφυγή της κατάθλιψης.

  1. Σωματική Δραστηριότητα

Το καλοκαίρι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, όπως κολύμπι, ποδηλασία, πεζοπορία και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη και ενισχύει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών.

Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς καβγάδες - Πώς να αποφύγετε τις συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέλφια

  1. Διακοπές και Χαλάρωση

Οι διακοπές είναι ένα βασικό στοιχείο του καλοκαιριού. Η απομάκρυνση από την καθημερινή ρουτίνα και οι ευκαιρίες για χαλάρωση και ανανέωση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να βελτιώσουν την ψυχολογική ευεξία. Οι νέες εμπειρίες και τα ταξίδια μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την ευτυχία.

  1. Κοινωνική Συναναστροφή

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που ενθαρρύνει την κοινωνική συναναστροφή. Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις, τα πάρτι, οι εκδηλώσεις και οι διακοπές με φίλους και οικογένεια ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλουν στην ψυχική υγεία. Η κοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Πώς οι διακοπές επηρεάζουν την ψυχική υγεία της οικογένειας

  1. Θερμοκρασία και Διάθεση

Η ζέστη και το φως του ήλιου μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη διάθεσή μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στο φως του ήλιου συνδέονται με την αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευτυχία και την ευεξία.

  1. Καλοκαιρινή Διατροφή

Το καλοκαίρι προσφέρει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, ενώ η αφυδάτωση και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τις καλοκαιρινές εξόδους μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved