Αν δίνετε την υπόσχεσή σας στο παιδί σας να την κρατάτε – Ορίστε γιατί

Μαρίνα Μόσχα
Bigstock

Η σημασία της υπόσχεσης στα παιδιά.

Ένα γνωμικό που κρατάει την αξία του ανά τους αιώνες λέει: «Μην τάξεις σ' Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι». Ακόμα θυμάμαι τα συναισθήματα που ξεπηδούσαν όταν μου έταζε ο πατέρας μου κάτι και κάποιες φορές απέφευγε να το τηρήσει, την ματαίωση αλλά και το γκρέμισμα της εμπιστοσύνης. Ασχέτως αν έκανα τα αδύνατα δυνατά για να τηρήσει την υπόσχεσή του τελικά!

Σκεφτείτε για λίγο… Πόσες φορές βιώσατε εσείς παρόμοιες στιγμές; Θυμηθείτε μια αθέτηση υπόσχεσης από τους δικούς σας γονείς. Τι σκεφτήκατε τότε; Πώς σας επηρέασε στη σχέση σας με την εμπιστοσύνη ή την αίσθηση ασφάλειας που νιώθετε σήμερα;

Γιατί πρέπει να κρατάτε τις υποσχέσεις που δίνετε στα παιδιά σας

Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό να τηρούν οι γονείς τις υποσχέσεις που δίνουν στα μικρά τους. Όσο και αν σας φαίνεται κάτι απλό, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η τήρηση αυτή συμβάλλει πρώτα από όλα σε μία υγιή σχέση γονιού-παιδιού, στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συναισθηματικής ρύθμισης αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μικρών σας.

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας στα παιδιά;

Πρόκειται για πολύ σημαντικά στοιχεία που αναπτύσσονται στα πρώτα χρόνια της ζωής και που θα επηρεάσουν γενικότερα τον τρόπο που τα παιδιά θα αλληλεπιδρούν και θα σχετίζονται με τους άλλους, αν δηλαδή θα έχουν πιο σταθερές και υγιείς σχέσεις στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή. Αντίθετα, η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ανασφαλείς προσκολλήσεις και στη δημιουργία προβληματικών σχέσεων. Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που δεν ένιωσαν συναισθηματική ασφάλεια στην παιδική τους ηλικία είναι πιο ευάλωτα σε ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλή, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άγχος ή φοβίες. Όταν ο γονιός είναι συνεπής, θεωρείται αξιόπιστος και υποστηρικτικός, λειτουργεί σαν ένας σταθερός "ρυθμιστής" του στρες, βοηθώντας το παιδί να αισθανθεί προστατευμένο. Τέλος, ενισχύεται η συναισθηματική νοημοσύνη, η αυτοεκτίμηση και η αίσθηση αξίας ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και μία πιο θετική εικόνα εαυτού.

Όταν ο γονιός δεν τηρεί την υπόσχεσή του, τα παιδιά νιώθουν σύγχυση και αβεβαιότητα καθώς δυσκολεύονται να κατανοήσουν αν μπορούν ή όχι να εμπιστευτούν τον γονιό τους ενώ γίνονται πιο καχύποπτοι ενήλικες. Θα αρχίσουν να αμφισβητούν τον γονιό που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, άρα λέει ψέματα και προφανώς είναι κάτι αποδεκτό-εφόσον το κάνει ο Θεός-γονιός. Μαθαίνουν να ζουν με το ψέμα, όπου υπάρχουν πιθανότητες να μιμηθούν τον γονιό-συνεπώς να λένε και εκείνα ψέματα, καταδικάζοντας τις σχέσεις τους σε αποτυχία μέσα από διαπροσωπικές συγκρούσεις ή απομάκρυνση από κοινωνικές ομάδες.. Είναι πιθανό επίσης, να δεχτούν εκφοβισμό στο σχολείο και κοροϊδίες, ακόμη και απομάκρυνση από τις παρέες, όταν οι συμμαθητές τους στο σχολείο ή και στο πανεπιστήμιο αργότερα αντιληφθούν την ανεπιθύμητη αυτή συμπεριφορά.

Επτά πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν τηρείς μια υπόσχεση που έδωσες στο παιδί σου

Όταν ο γονιός τηρεί την υπόσχεσή του, συμβάλλει στη διαμόρφωση της ηθικής ανάπτυξης των μικρών του και υγιών προτύπων συμπεριφοράς, κάνει το παιδί του να νιώθει οτι είναι σημαντικό για αυτόν εφόσον αναγνωρίζει και τηρεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η μεταξύ τους σχέση και ο συναισθηματικός δεσμός γονιού-παιδιού.

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη για να μεγαλώσουν με ψυχική υγεία. Στοιχεία που εσείς οι γονείς θα τους μεταλαμπαδεύσετε μέσα από τη δική σας στάση, μία σταθερή και ώριμη στάση όπου δεν υπόσχεστε για να …ξεφορτωθείτε τα παιδιά σας αλλά τους περνάτε το μήνυμα ότι είναι σημαντικά για εσάς, τα εκτιμάτε, τα σέβεστε και αναγνωρίζετε τις επιθυμίες τους. Η αλήθεια είναι πως η τήρηση των υποσχέσεων δεν είναι κάτι απλό που μπορείτε να το πάρετε πίσω όποτε εσείς θέλετε. Αντίθετα, είναι μια πράξη που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved