25 φράσεις για να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας

Φράσεις για παιδιά!

Μαργαρίτα Νικολάου
25 φράσεις για να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας
Bigstock

Με υγιή αυτοεκτίμηση , το παιδί σας θα «ανθίσει» γι' αυτό και ως γονείς, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην οικοδόμηση υγιούς αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης πρώτα και κύρια. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να επιλέγετε λέξεις που εμπνέουν εμπιστοσύνη στα παιδιά. Παρακάτω ακολουθούν μερικές φράσεις που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας.

20+ φράσεις για να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

1. «Είσαι ικανός.»

Ως γονείς, τα λόγια μας γίνονται η εσωτερική γλώσσα στο μυαλό των παιδιών μας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι ικανά για τόσα πολλά για αυτό αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως: «Θα χτυπήσεις» ή «Μην πέσεις». Ο τόνος και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε πρέπει να μεταδίδουν εμπιστοσύνη.

5 φράσεις από τη Mafalda που αξίζει να μάθουν τα παιδιά σας

2. «Αυτό ήταν γενναίο».

Μερικές φορές χρειάζεται όταν παρατηρούμε κάποια πράγματα, να λέμε αυτό που σκεφτόμαστε φωναχτά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει γνωστοποιούμε στα παιδιά μας ότι τα βλέπουμε να είναι γενναία. Όταν εμείς βλέπουμε κάτι θετικό στα παιδιά μας αρχίζουν να το βλέπουν και εκείνα.

aytopepithisi-sxoleio.jpg

3. «Μπορείς σίγουρα να το κάνεις αυτό».

Ξέρετε ότι έχουν τις δεξιότητες και τα μέσα που χρειάζονται και η ψήφος εμπιστοσύνης σας θα τους δώσει την έξτρα ώθηση που χρειάζονται για να πετύχουν.

4. «Πιστεύω σε σένα».

Ως γονιός, θα πρέπει να έχετε πίστη στις ικανότητες του παιδιού σας. Όταν επικοινωνείτε ανοιχτά αυτή την πίστη σε εκείνα, θα την εμπνεύσει μέσα τους.

20 φράσεις από τον «Μικρό Πρίγκιπα» που αξίζει να λέτε στα παιδιά σας

5. «Μπορείς να κάνεις δύσκολα πράγματα».

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν... τα εμπόδια -όποια και αν είναι αυτά- μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα. Έτσι, αυτή η άμεση φράση θα τους πει ακριβώς αυτό που πρέπει να ακούσουν - την αναγνώριση ότι πρόκειται για σκληρή δουλειά και ότι είναι ικανά να την ολοκληρώσουν.

6. «Ό,τι κι αν συμβεί, σε αγαπώ».

Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να ακούνε λέξεις που επικοινωνούν την άνευ όρων αγάπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους λέτε συχνά ότι τα αγαπάτε.

7. «Ας το κάνουμε μαζί».

Μερικές φορές όλοι μας χρειαζόμαστε ένα χέρι βοήθειας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι θα είστε εσείς αυτό το χέρι που χρειάζονται.

8. «Πώς το έκανες αυτό;»

Κάντε ερωτήσεις. Όταν τα βλέπετε να κατορθώνουν κάτι δύσκολο, πείτε τους: «Πώς τα κατάφερες; Πώς μπορείς να το ξανακάνεις;»

5+1 φράσεις που θα κάνουν ένα φοβισμένο παιδί να νιώσει γενναίο

9. «Αυτό ακούγεται φοβερό, μπορείς να μου πεις περισσότερα;»

Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα από το να παρατηρήσετε απλώς την προσπάθειά τους - ζητήστε τους να το αναλύσουν. Στη συνέχεια, ακούστε την υπερηφάνεια στη φωνή τους όταν εξηγούν.

aytopepithisi

10. «Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

Όταν πραγματικά κολλήσουν, μη φοβηθείτε να προσφέρετε την υποστήριξή σας. Πείτε τους ότι είστε εκεί για να τα βοηθήσετε όποτε χρειαστούν τη βοήθειά σας.

11. «Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό».

Δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα τέλεια. Ούτε να τα καταφέρνουμε όλα. Μπορούμε όμως να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ας διδάξουμε στα παιδιά μας αυτό το μάθημα. Ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα πρέπει να προσπαθούν.

12. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά σε έχω δει να το κάνεις στο παρελθόν».

Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας ετοιμάζεται να τα παρατήσει, θυμίστε του εκείνη τη φορά που κατάφερε να κάνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Αυτό θα τους εμφυσήσει την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να το ξανακάνουν.

13. «Είσαι αρκετός».

Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το αποτέλεσμα - πρέπει να ξέρουν ότι είναι αρκετά όπως ακριβώς είναι.

7 φράσεις που λέτε συχνά στα παιδιά αλλά πρέπει να τις αποφεύγετε

14. «Με κάνεις περήφανο».

Δεν χρειάζεται ανάλυση για αυτή τη φράση. Τα παιδιά μας μας κάνουν περήφανους και ναι, πρέπει να το γνωρίζουν.

15. «Ακόμα και όταν απογοητευόμαστε, εξακολουθούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον».

Συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός και η απελπισία είναι όλα κοινά ανθρώπινα συναισθήματα. Θα υπάρξουν φορές που θα τσακωθείτε, που θα καυγαδίσετε, όμως τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ό,τι και να γίνει η άνευ όρων αγάπη δεν αλλάζει.

16. «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν...»

Προσπαθήστε να προκαλέσετε την περιέργεια και έναν νέο τρόπο σκέψης αναρωτώμενοι για τις πιθανότητες.

17. «Ξέρεις τι σημαίνει κόκκος;»

Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν νέες λέξεις. Διδάξτε τους για το κότσια, την ανθεκτικότητα και την επιμονή για να τα βοηθήσετε να φτάσουν προς αυτούς τους στόχους.

aytopepithisi.jpg

18. «Θέλεις να ακούσεις μια ιστορία;»

Μοιραστείτε ιστορίες με τα παιδιά σας. Μιλήστε τους για στιγμές που ξεπεράσατε εμπόδια, πετύχατε τους στόχους σας και φτάσατε στα αστέρια.

19. «Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη;»

Προκαλέστε τα παιδιά σας με πράγματα που νομίζουν ότι είναι ανέφικτα (ακόμα κι αν ακούγονται λίγο τρελά). Μπορεί να εκπλήξουν όχι μόνο εσάς αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.

5 φράσεις που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια καλή σχέση με τον δάσκαλο του παιδιού σας

20. «Μερικές φορές τα νέα πράγματα μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά μπορεί να είναι συναρπαστικά».

Τα μικρά παιδιά τείνουν να προσκολλώνται σε ανθρώπους και περιβάλλοντα που είναι οικεία. Αλλά αν τονίσουμε πόσο συναρπαστικές και χαρούμενες μπορεί να είναι οι νέες εμπειρίες, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την αυτοπεποίθηση να τολμήσουν να βγουν από την comfort zone τους.

21. «Ξέρω ότι προσπάθησες όσο καλύτερα μπορούσες και είμαι πολύ περήφανη για την προσπάθειά σου».

Όταν τα βλέπουμε να εργάζονται σκληρά και να τα δίνουν όλα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, η ζωή έχει να κάνει με το ταξίδι, όχι με τον προορισμό.

22. «Φαίνεται ότι είσαι περίεργος γι' αυτό- ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά».

Ενθαρρύνετε την περιέργεια και την εξερεύνηση στα παιδιά όλων των ηλικιών. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες με αυτοπεποίθηση.

aytopepithisi-koritsiou-1.jpg

23. «Μερικές φορές κάνουμε λάθη και έτσι μαθαίνουμε».

Ξεκινήστε τη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη, την αλλαγή και την ανάληψη κινδύνων. Με κάθε πρόκληση και επίτευγμα, η αίσθηση της αυτοεκτίμησης θα αυξάνεται.

24. «Πώς προκάλεσες τον εαυτό σου σήμερα;»

Ξεκινήστε τη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη, την αλλαγή και την ανάληψη κινδύνων. Με κάθε πρόκληση και επίτευγμα, η αίσθηση της αυτοεκτίμησης θα αυξάνεται.

10 φράσεις για τα παιδιά που δυσκολεύονται με την επιστροφή στο σχολείο

25. «Επαναλάβετε μετά από μένα: "Μπορώ να το κάνω"»».

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι ισχυρές - μπορούν να επανασυνδέσουν τον εγκέφαλο. Όταν διδάσκουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν θετικές επιβεβαιώσεις από μικρή ηλικία, θα αποκομίσουν τα οφέλη καθώς θα μεγαλώνουν.

πηγή - ελεύθερη μετάφραση: mother.ly

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved