«Ρουτινιάσαμε…»: Όταν η ρουτίνα «τρώει» το ζευγάρι
"Ρουτινιάσαμε, …μας έφαγε η ρουτίνα!" Συχνό παράπονο στα ζευγάρια που διαμαρτύρονται για την βαλτωμένη ζωή τους!
Πόσο μάλλον όταν η σχέση τους μετράει …χρόνια και η καθημερινότητα έχει παρεισφρήσει για τα καλά στη ζωή τους, μέσα από προγράμματα που ακολουθούν ανελλιπώς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις της κοινής τους ζωής. Αποτέλεσμα, η κάθε μέρα να είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη αλλά και με την επόμενη, το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία στο ημερολόγιο…
Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, ενθουσιασμός, αυτό το κάτι άλλο που θα βάλει το ζευγάρι σε μία πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Συμφωνώ, ότι η καθημερινότητα και οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μας έχουν ρουφήξει σχεδόν όλους μας, παρόλα αυτά, όταν αντιλαμβανόμαστε πως τα πράγματα δεν κυλούν πλέον και τόσο ομαλά, χρειάζεται και λίγη …ανατρεπτικότητα. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι μας έφερε κοντά, τι μας γοήτευσε, όσο και αν μας φαίνεται ότι έχουμε αλλάξει και δεν είμαστε όπως …τότε! Ας σπάσουμε όσο μπορούμε συμπεριφορές που μας έχουν κάνει να λειτουργούμε ως αδελφάκια, με απουσία ενδιαφέροντος και μονότονα, ας βάλουμε πάλι μικρές στιγμές ευχαρίστησης και νέα ερεθίσματα, λίγη περισσότερη ενέργεια για τον εαυτό μας και τον άλλον που έχουμε παραμελήσει. Άλλωστε, η εποχή προσφέρεται τώρα με τις καλοκαιρινές διακοπές για ανανέωση, μέσα από τη θάλασσα και τον ήλιο…
Είναι πάντα προβληματική η ρουτίνα;
Η απάντηση είναι όχι. Η ρουτίνα μας δίνει μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς, το πρόγραμμα που ακολουθούμε μας δίνει μία συνέχεια και μας επιτρέπει να κάνουμε δραστηριότητες έξω από αυτό. Η ρουτίνα λοιπόν, δεν είναι κακή. Ίσα ίσα μάλιστα, θα λέγαμε πως είναι και πολύ βοηθητική!
Πότε γίνεται προβληματική;
Προβληματική γίνεται όταν αρχίζουμε και θεωρούμε δεδομένο ο ένας τον άλλον, όταν δεν τον βλέπουμε πια, όταν πιστεύουμε ο γνωστό: «σιγά μην με αφήσει εμένα!» και γιατί να μην αφήσει παρακαλώ, όταν έχεις «ξεχάσει» την ύπαρξή του; Όταν δεν μοιράζεστε στιγμές ή όταν συναισθηματικά πλέον δεν επικοινωνείτε; Όταν οι μόνες συζητήσεις σας είναι για τα παιδιά ή για την δουλειά; Όταν οι «στιγμές σας» περιορίζονται στις κοινωνικές σας εξόδους; Όταν η σεξουαλική σας ζωή είναι από περιορισμένη έως και ανύπαρκτη; Όταν δεν μοιράζεστε πλέον ανησυχίες, ενδιαφέροντα, σκέψεις και προβληματισμούς; Όταν χρησιμοποιείτε την γνωστή δικαιολογία: «Δεν έχουμε χρόνο, …είναι και τα παιδιά…, η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις της…»
Και το σεξ; τι γίνεται με την σεξουαλική σας ζωή;
Αυτό που παρατηρούμε στο γραφείο μας, είναι πως τα ζευγάρια σεξουαλικά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σήμερα. Η γυναίκα από ερωμένη, έχει γίνει πλέον σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη και νοικοκυρά, ενώ ο άνδρας από εραστής έχει πάρει το ρόλο του συζύγου, του πατέρα και του κουβαλητή. Η μονοτονία επηρεάζει ακόμα και τον τρόπο που έρχονται σε σεξουαλική επαφή. Ο χρόνος και η συχνότητά της μειώνεται, τα ερωτικά παιχνίδια είναι σχεδόν ανύπαρκτα και το κρεβάτι είναι πια το μόνο σημείο συνάντησης των συζύγων. Το σεξ θεωρείται πλέον καθήκον…
Προσοχή λοιπόν, είναι μία καλή ευκαιρία να σκεφτείτε πως ήσασταν και πως …γίνατε. Μάλιστα είναι και πιο εύκολο τώρα λόγω εποχής να αναθεωρήσετε και να προσπαθήσετε να επαναφέρετε κάποια από τα στοιχεία που σας έφεραν κοντά αλλά και να φροντίσετε τον εαυτό σας και την σχέση σας…
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή