Τι να κάνετε όταν τα αγόρια παραπονιούνται ότι πονούν στα γεννητικά τους όργανα
Αρκετά αγόρια παραπονιούνται για πόνο στα γεννητικά τους όργανα, όπως πόνος στη βάλανο ή στους όρχεις.
Πόνος που δημιουργεί δυσφορία και πολλές φορές αναγκάζει τον έφηβο να διακόψει τον αυνανισμό ή τη σεξουαλική πράξη όταν έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή. Μάλιστα, κάποιες φορές ντρέπονται να μιλήσουν στο γονιό για το συγκεκριμένο πρόβλημα – κυρίως όταν δεν έχουν μάθει να συζητάνε για θέματα σεξουαλικής υγείας και εδώ τονίζουμε άλλη μία φορά πόσο σημαντικό είναι ο γονιός να είναι δίπλα στο παιδί του στα σεξουαλικά ζητήματα, μακριά από ταμπού και προκαταλήψεις! Ο πατέρας, λόγω του ότι ανήκει στο ίδιο φύλο με το γιο του, μπορεί κατά καιρούς να τον ρωτάει πως αισθάνεται με τα γεννητικά του όργανα ή αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Πολλές φορές στο μυαλό του έφηβου το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ στην ουσία είναι κάτι απλό, που χρειάζεται όμως την κατάλληλη αντιμετώπιση!
Τι χρειάζεται να κάνει;
Πρώτα από όλα, πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση οργανικού προβλήματος. Αυτό σημαίνει πως η εξέταση από ουρολόγο είναι αναγκαία, ώστε να διασαφηνιστεί από πού προέρχεται το πρόβλημα. Αν εκείνος δεν βρει κάποια αιτία, είναι πιθανό ο πόνος να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.
Πώς εκδηλώνεται το οργανικό πρόβλημα;
Η φίμωση είναι αυτή που δυσκολεύει τη βάλανο να αποκαλυφθεί, να τραβηχτεί δηλαδή προς τα πίσω «το πετσάκι» και προκαλεί πόνο και δυσφορία.
Ο βραχύς χαλινός επίσης μπορεί να δημιουργήσει ενόχληση. Ο χαλινός είναι η δερματική πτυχή που ενώνει τη βάλανο με την ακροποσθία (το πετσάκι) και βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους. Μπορεί να είναι πιο παχύς σε κάποια αγόρια, πιο κοντός και να πιέζει το πέος όταν βρίσκεται σε στύση και να δημιουργεί πόνο. Μάλιστα, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να τον οδηγήσει στο να χάσει την στύση του και εκεί να ξεκινήσει ένας άλλος φαύλος κύκλος στο μυαλό του νεαρού άνδρα. Ακόμη, σε πιο λίγες περιπτώσεις είναι πιθανό να υπάρχει ευερεθιστότητα με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρης εκσπερμάτισης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έφηβος θα πρέπει να επισκέπτεται ειδικό χειρούργο ουρολόγο-ανδρολόγο, ώστε να αφαιρεθεί η ακροποσθία και να απελευθερωθεί η βάλανος ή στη περίπτωση του βραχύ χαλινού να γίνει διατομή με μία μικρή επεμβασούλα με τοπική αναισθησία.
Πώς εκδηλώνεται το ψυχολογικό πρόβλημα;
Υπάρχουν περιπτώσεις ψυχογενούς αιτιολογίας όπου ο νεαρός άνδρας μπορεί να αναφέρει επανειλημμένο ή επίμονο πόνο στο πέος και τους όρχεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για μια κατηγορία σεξουαλικής δυσλειτουργίας, τη δυσπαρευνία, που ανήκει στις διαταραχές σεξουαλικού πόνου, αν και συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες.
Ο έφηβος μπορεί να σωματοποιήσει τα συναισθήματα όπως για παράδειγμα την αγωνία, το άγχος του σεξουαλικού ρόλου, αλλά και το πιθανό φόβο για την σεξουαλική επαφή, την ανησυχία του για το πόσο καλός εραστής είναι, όπως επίσης και κάποια τραύματα από πρώιμες εμπειρίες.
Η συμβουλή του γονιού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να επισκεφτούν μαζί έναν ειδικό στα σεξουαλικά ζητήματα που θα εκτιμήσει αν πραγματικά υπάρχουν ψυχολογικοί ή οργανικοί παράγοντες που εξηγούν τον πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μπορεί να προτείνει την αντίστοιχη θεραπεία που θα επιτρέψει την ομαλή συνέχεια της σεξουαλικής ζωής του εφήβου.
Διαφορετικά, αν ο έφηβος είναι κλειστός και δεν μιλήσει για το πρόβλημα στο γονιό του αναζητώντας τη λύση του, μπορεί να παγιδευτεί σε κάτι ανούσιο που όμως θα τον γεμίσει φόβο και αποφυγή της σεξουαλικής ευχαρίστησης…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας