Προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τον παιδικό ψυχισμό

Μαρίνα Μόσχα

Μπορείς γονιέ να δημιουργήσεις ψυχική ένταση στο παιδί σου!

Συχνά πυκνά παραπονιέστε πως τα παιδιά σας έχουν ψυχική ένταση. Έχετε αναρωτηθεί πως προκαλείται αυτή η ένταση; Αν έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία της;

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα παιδιά λειτουργούν ως σφουγγάρια που ρουφούν τα πάντα, είτε είναι καθαρά, είτε βρώμικα! Έτσι ακριβώς ρουφούν και τα δικά σας προβλήματα ως συνέπειες, επιφορτίζοντας την ψυχοσυναισθηματική τους εξέλιξη.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τον παιδικό ψυχισμό:

Προβλήματα σχέσης:

Εάν το παιδί ζει μέσα σε ένα σπίτι, όπου κυριαρχούν οι εντάσεις, οι καυγάδες και οι τσακωμοί, όπως και η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, όπως είναι φυσικό θα βιώσει έντονο στρες, θλίψη, φόβο και εσωτερική ένταση, μη γνωρίζοντας πώς να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό καλό θα είναι να κρατάτε το παιδί σας έξω από τις εντάσεις που μπορεί να έχετε με το σύζυγό σας, χωρίς να το υποχρεώνεται να γίνει κοινωνός σε μία ψυχοφθόρα κατάσταση. Αποφύγετε λοιπόν, τις αλληλοκατηγορίες, τις εκρήξεις και διαφυλάξτε ένα ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον για το παιδί μέσα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως εσείς αποτελείτε μέσα από τη στάση και τη συμπεριφορά σας πρότυπο για το ίδιο.

Οικονομικές δυσχέρειες:

Οι περισσότερες οικογένειες στις μέρες μας έχουν δει τη τσέπη τους να αδειάζει, το βιοτικού τους επίπεδο να αλλάζει και γενικώς τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Εάν είστε αντιμέτωποι με την ανεργία ή άλλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι καλό να μην μεταφέρετε τον πανικό και το άγχος σας στα παιδιά. Αντίθετα, εξηγήστε του ψύχραιμα πώς έχει η κατάσταση, τι αλλαγές θα βιώσετε στην καθημερινότητά σας και τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Αν για παράδειγμα, αναγκαστείτε να σταματήσετε το φροντιστήριο του παιδιού, μπορείτε να αναζητήσετε την παροχή δωρεάν προγραμμάτων διδασκαλίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προετοιμάζετε το παιδί σας και να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε πιθανές εκρήξεις θυμού που μπορεί να έχει, κατανοώντας πως και το ίδιο πιέζεται και αγχώνεται.

Διαζύγιο:

Μία από τις πιο ψυχοπιεστικές καταστάσεις για ένα παιδί, είναι σαφέστατα ο χωρισμός των γονέων του. Συχνά αισθάνεται στρες, ενοχή, στεναχώρια, θυμό. Όσο καλύτερη σχέση όμως διατηρείτε τόσο με τον άλλο γονέα όσο και με το ίδιο το παιδί σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαχειριστείτε την εύθραυστη ψυχολογία του απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός. Εξηγήστε του πως το ότι θα μένετε σε διαφορετικά σπίτια δεν σημαίνει πως διακόπτονται και οι δεσμοί της οικογένειας και κάντε το να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Ακούστε πώς αισθάνεται και το ίδιο, τι σκέφτεται, τι το προβληματίζει και βοηθήστε το να αποδεχτεί και να προσαρμοστεί ομαλά στη νέα πραγματικότητα.

Ασθένεια – θάνατος:

Ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός, όπως είναι η ασθένεια ή ο θάνατος ενός γονέα, δημιουργεί έντονη ψυχική ένταση και χρειάζεται αμείωτη στήριξη και βοήθεια. Στα παιδιά πρέπει να λέμε την αλήθεια, ώστε να είναι προετοιμασμένα. Η αναζήτηση συμβουλευτικής βοήθειας από κάποιον ειδικό σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρείται απαραίτητη. Είναι σημαντική σε τέτοιες καταστάσεις, να προσπαθούν οι γονείς να στηρίξουν τα παιδιά, χωρίς να τους μεταφέρουν απελπισία και την αίσθηση του αδιεξόδου, αναζητώντας μικρά πράγματα στην καθημερινότητα που μπορεί να τους προσφέρουν χαρά και ανακούφιση.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Matheus Bertelli

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved