Τροφικές αλλεργίες: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή του παιδιού;

Ευσταθία Παπαδά

Οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά μπορούν να κάνουν περίπλοκες ακόμη και τις πιο απλές συνήθειες, όπως το φαγητό και τα πάρτι.

Η διαχείρισή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση τόσο από τον παιδίατρο όσο και από το διαιτολόγο για τη διατροφική εκπαίδευση.

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν έτσι ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν το φαγητό τους και να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους.

Αναγνωρίζετε τα αλλεργιογόνα συστατικά στις ετικέτες τροφίμων

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα παρακάτω αλλεργιογόνα συστατικά θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων και να τονίζονται με σαφήνεια, όπως με έντονη γραφή ή επισήμανση. Σε εστιατόρια και καφετέριες οι πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα πρέπει να παρέχονται γραπτώς ή προφορικά. Αυτά είναι:

  • Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη (δηλαδή σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη κλπ) και προϊόντα έχουν ως βάση τα σιτηρά αυτά
  • Οστρακοειδή και προϊόντα με βάση τα οστρακοειδή
  • Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
  • Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο
  • Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια
  • Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια
  • Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
  • Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια
  • Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης)
  • Καρποί με κέλυφος (αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, κλπ) και προϊόντα με βάση αυτά
  • Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
  • Μουστάρδα και προϊόντα με βάση τη μουστάρδα
  • Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους
  • Διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/liter εκφρασμένο ως SO2

Πολύ συχνά μπορεί να δείτε τη φράση “μπορεί να περιέχει” που υποδηλώνει ότι ένα τρόφιμο μπορεί να έχει επιμολυνθεί με κάποιο αλλεργιογόνο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας ποια είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση σε αυτά τα τρόφιμα ανάλογα με την ευαισθησία του παιδιού στο αλλεργιογόνο.

Αναζητήστε τα ειδικά προϊόντα που είναι «απαλλαγμένα από» το αλλεργιογόνο που αφορά το παιδί

Ευτυχώς για τα παιδιά, η βιομηχανία τροφίμων παράγει ολοένα και περισσότερα προϊόντα απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα όπως η γλουτένη χρησιμοποιώντας ρύζι ή καλαμπόκι ως βάση για ζυμαρικά, πίτες και μπισκότα. Νέα προϊόντα αναπτύσσονται συνεχώς κι έτσι μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία και απόλαυση στη διατροφή των παιδιών. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων.

Δώστε έμφαση στην επάρκεια της διατροφής

Εάν η τροφική αλλεργία του παιδιού απαιτεί τον πλήρη αποκλεισμό μίας ομάδας τροφίμων θυμηθείτε ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους μέσω εναλλακτικών πηγών που είναι ελεύθερα των αλλεργιογόνων. Αν για παράδειγμα θα πρέπει να διακόψετε την κατανάλωση γάλακτος τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα προϊόντα για να εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού με ασβέστιο με γάλατα φυτικής προέλευσης που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα διατροφικό πλάνο που θα εξασφαλίζει την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή του παιδιού.

Ο προγραμματισμός είναι σύμμαχός σας

Όταν πρόκειται για ειδικές περιστάσεις όπως καλέσματα σε γεύματα, πάρτι, εκδρομές, γάμους κτλ, ενημερώστε τον οικοδεσπότη και τους σεφ για τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών. Μη φοβάστε να ρωτήσετε σχετικά με τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού προκειμένου να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις. Έχετε επίσης μερικά snacks μαζί σας για να νιώσετε εσείς και το παιδί ασφαλείς σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι κατάλληλο προς κατανάλωση. Σε περίπτωση κάποιου καλέσματος σε γεύμα, μπορείτε να ετοιμάσετε εσείς κάποιο έδεσμα που μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από όλους.

Πειραματιστείτε με τη μαγειρική

Μη φοβάστε να προσαρμόσετε τις κλασσικές συνταγές έτσι ώστε να μπορούν να καταναλωθούν από το παιδί. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα αλλεργιογόνα συστατικά με εναλλακτικά συστατικά. Πλέον, οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αλλά και σε εξειδικευμένα βιβλία μαγειρικής είναι άφθονες. Μπορείτε λοιπόν να αντικαταστήσετε, για παράδειγμα, το κλασικό αλεύρι σίτου στα κέικ με αλεύρι ελεύθερο γλουτένης σε περίπτωση κοιλιοκάκης.

Αναγνωρίστε το επίπεδο ευαισθησίας του παιδιού στο αλλεργιογόνο

Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας θα σας καθοδηγήσουν, έτσι ώστε να καταλάβετε αν το παιδί μπορεί να ανέχεται μικρές ποσότητες από το αλλεγιογόνο χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ή αν πρέπει να αποφύγει ακόμη και τα ίχνη του. Η γνώση αυτή μπορεί να σημαίνει μεγάλη διαφορά στην καθημερινή διαχείριση της διατροφής του. Αν για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και τα ίχνη, τότε πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους της διασταυρούμενης μόλυνσης, όταν δηλαδή τα επικίνδυνα αλλεργιογόνα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα ασφαλή τρόφιμα. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι πιθανή τόσο στο σπίτι σε σχάρες, τοστιέρα, σανίδες κοπής, σερβίτσια αλλά και όταν τρώτε έξω.

Δημιουργήστε μία ομάδα με το γιατρό και το διαιτολόγο που θα σας καθοδηγούν

Η διαχείριση της διατροφής ενός παιδιού με μία τροφική αλλεργία μπορεί αρχικά να σας προκαλέσει άγχος ώστε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας τρέφεται επαρκώς και ταυτόχρονα με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό ή συνεργασία με το γιατρό και το διαιτολόγο σας είναι απαραίτητη έτσι ώστε να λαμβάνετε επιστημονική καθοδήγηση.

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή

https://www.bda.uk.com/resource/living-with-a-food-allergy.html

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved