«Πώς θα επαναφέρω το παιδί μου σε ισορροπημένη διατροφή μετά το καλοκαίρι;»
Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και πλέον όλα τα παιδιά μπαίνουν σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα σχολικών κι εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Από την Ευσταθία Παπαδά
Το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να συμβεί και με τη διατροφή τους που το καλοκαίρι είναι πιο ελεύθερη. Γι' αυτό και πιθανόν να έχετε παρατηρήσει μία μικρή αύξηση βάρους στο παιδί σας. Ωστόσο, μην αγχώνεστε και επουδενί μη χρησιμοποιήσετε τη λέξη δίαιτα μπροστά του. Ακολουθήστε όμως τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:
• Φροντίστε το παιδί σας να σηκώνεται λίγο νωρίτερα προκειμένου να τρώει πρωινό χωρίς βιασύνη. Τα επίπεδα γλυκόζης μετά από ολονύκτια νηστεία δεν επαρκούν για την ικανοποιητική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Έτσι, λοιπόν το πρωινό είναι απαραίτητο προκειμένου το παιδί να έχει τη μέγιστη απόδοση στο σχολείο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Μερικές ιδέες για πρωινό είναι 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο, ή 1 ποτήρι γάλα κι 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα, ή 1 αβγό με 2 φέτες ψωμί κι 1 φρούτο, ή 1 ποτήρι γάλα με 2 φέτες ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα κι 1 φρούτο.
• Δίνετε κολατσιό για το σχολείο από το σπίτι στο παιδί σας. Με αυτόν τον τρόπο είστε σε θέση να γνωρίζετε τί θα φάει όταν δεν είστε παρούσα και σίγουρα θα εξοικονομήσετε και χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Καλές λύσεις για κολατσιό είναι το σπιτικό κέικ ή πίτες, ή σάντουιτς ή τοστ με τυρί γαλοπούλα και λαχανικά, ή αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, ή φρέσκα φρούτα ή κουλούρι Θεσσαλονίκης.
• Καθορίστε ένα υγιεινό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο που θα μπορεί να ακολουθήσει όλη η οικογένεια. Μαγειρεύετε άπαχο κρέας καιπουλερικά 1-2 φορές την εβδομάδα, όσπρια 1 φορά την εβδομάδα, λαδερά 1 φορά την εβδομάδα, ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα. Η σαλάτα θα πρέπει να συνοδεύει κάθε κύριο γεύμα. Δίνετε στο παιδί 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, γιαούρτι) ημερησίως.
• Περιορίστε τη χρήση άλατος κατά το μαγείρεμα. Προσπαθήστε ακόμα να μάθετε στο παιδί να μην προσθέτει αλάτι στο φαγητό του.
• Επιτρέψτε την κατανάλωση κάποιου μικρού γλυκού 1-2 φορές την εβδομάδα. Μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο βάρος του παιδιού όσο και στη στοματική του υγεία.
• Ενσωματώστε την άσκηση στο καθημερινό του πρόγραμμα. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει κάποια οργανωμένη δραστηριότητα σε κάποια ομάδα (π.χ. ποδόσφαιρο, κολύμβηση, χορός) ή και ελεύθερο παιχνίδι.
Ακολουθώντας λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του και για τη διατήρηση της υγείας του.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com