Η διατροφή του παιδιού πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά αλλά και ψάρι.
Τα ψάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D και πολλές από τις βιταμίνες Β.
Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και την όραση του παιδιού σας. Μάλιστα η κατανάλωση ψαριών από μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το άσθμα και το έκζεμα.
Διατροφή παιδιού προσχολικής ηλικίας - Τι να τρώνε τα παιδιά 4 ετών (πρόγραμμα μιας ημέρας)
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς πολλά ψάρια παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως υδραργύρου και μολύβδου.
Ο υδράργυρος και τα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, προκαλώντας προβλήματα ακόμα και στην συμπεριφορά.
Μωρά και νήπια με έκζεμα: Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται (εικόνες)
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι ψαριών για τα παιδιά;
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), οι «καλύτεροι» τύποι ψαριών είναι:
- Γαύρος
- Λαβράκι
- Τσιπούρα
- Λυκόψαρο
- Αχιβάδα
- Κάβουρας
- Καραβίδα
- Μπακαλιάρος
- Ρέγγα
- Κέφαλος
- Στρείδι
- Πέρκα, γλυκού νερού και ωκεανού
- Λύκος
- Γλώσσα
- Σολομός ( όχι σε μεγάλες ποσότητες)
- Σαρδέλα
- Χτένι
- Γαρίδα
- Αθερίνα
- Καλαμάρι
- Πέστροφα, γλυκού νερού
Τα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος ή τα ψάρια βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας θεωρούνται πιο ασφαλή. Απλά χρειάζονται προσοχή στο καθάρισμα καθώς έχουν ψιλά κόκκαλα.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ψαριών 1- 3 φορές την εβδομάδα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.
*πρώτη δημοσίευση: 28/04/2021 - ανανεώθηκε
Παιδική χοληστερίνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πηγή: whattoexpect.com