Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους;
Οι αγχώδεις διαταραχές υπολογίζεται ότι επηρεάζουν τουλάχιστον το 35% του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά στην ενήλικη ζωή.
Οι γρήγοροι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, τραυματικές εμπειρίες, διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αλλά και γενετικοί παράγοντες φαίνεται πως αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς αγχώδη διαταραχή.
Η ψυχοθεραπεία αλλά και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, ωστόσο φαίνεται ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων θα αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού.
Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;
Η επιλογή συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τα συμπτώματα του άγχους, αλλά η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω βήματα.
- Επιλέγετε ένα πρωινό που περιλαμβάνει πρωτεΐνη. Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο και βοηθά στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια καθώς ξεκινάτε την ημέρα σας.
- Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες. Η κατανάλωση υδατανθράκων συνδέεται με την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση. Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, στη βρώμη, στην κινόα, τα ψωμιά και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε ωστόσο τα τρόφιμα που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, όπως τροφές και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.
- Δώστε προσοχή στις ευαισθησίες σε τρόφιμα ή σε πρόσθετα τροφίμων. Σε ορισμένα άτομα, τρόφιμα ή πρόσθετα τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και άγχος. Ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρόφιμα που μπορεί να σας ενοχλούν.
- Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Η άμεση επίδραση του αλκοόλ μπορεί να είναι ηρεμιστική. Ωστόσο, στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα αλλά και να διαταράξει τον ύπνο. Επιπλέον, η καφεΐνη που περιλαμβάνεται στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola, τα ενεργειακά ποτά και τη σοκολάτα μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει νευρικότητα.
- Μείνετε ενυδατωμένοι. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών ανάλογα με τις ανάγκες σας. Φροντίστε να μη νιώθετε δίψα, καθώς η δίψα είναι σημάδι ότι ήδη έχετε αφυδατωθεί.
Επιπλέον, η βελτίωση των συνηθειών ύπνου, η χρήση τεχνικών μείωσης του στρες και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι παραπάνω αλλαγές και η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου που να βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιδράσουν στην ευεξία και τη βελτίωση της διάθεσής σας, αλλά δεν υποκαθιστούν τη θεραπεία.
Εάν το άγχος σας επηρεάζει πολύ τις καθημερινές σας δραστηριότητες συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com