Ποια είναι η θέση των χυμών φρούτων στη διατροφή των παιδιών;

Ευσταθία Παπαδά
  • Τί περιέχουν οι χυμοί φρούτων;
  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση των χυμών για τα παιδιά;
  • Τί πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την κατανάλωση των χυμών στα παιδιά;

Οι χυμοί φρούτων διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινή, φυσική πηγή βιταμινών και, σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλουτισμού, ασβεστίου.

Επειδή έχουν γλυκιά γεύση είναι συνήθως καλά αποδεκτοί από τα παιδιά και γι’ αυτό συστήνονταν ανέκαθεν από τους παιδιάτρους ως πηγή βιταμίνης C και άλλων βιταμινών, ως πρόσθετη πηγή νερού για υγιή βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά κι επιπλέον μπορεί να συστήνονταν σε παιδιά με δυσκοιλιότητα.

Ας δούμε όμως ποια είναι η σύσταση των χυμών, τους κινδύνους κρύβει η κατανάλωσή τους, καθώς επίσης και πώς μπορούμε να τους εντάσσουμε στη διατροφή των παιδιών.

Τί περιέχουν οι χυμοί φρούτων;

Το νερό είναι το κυρίαρχο συστατικό των χυμών φρούτων. Οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της σακχαρόζης, της φρουκτόζης, της γλυκόζης και της σορβιτόλης, είναι τα αμέσως επόμενα πιο διαδεδομένα θρεπτικά συστατικά στο χυμό. Οι χυμοί περιέχουν μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και ανόργανων στοιχείων. Αρκετοί χυμοί έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και άλλα βιοδραστικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή που μπορεί να έχουν ευεργετικές μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχουν λίπος ή χοληστερόλη, και εκτός εάν περιλαμβάνεται ο πολτός των φρούτων, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση των χυμών για τα παιδιά;

Αν και η κατανάλωση χυμού μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη για τα παιδιά ως πηγή νερού, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, μπορεί ταυτόχρονα να είναι επιζήμια για την υγεία των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα,

  • η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στο χυμό μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη κατανάλωση θερμίδων προδιαθέτοντας σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους.
  • η απουσία των φυτικών ινών συμβάλλει στην απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας.

Τί πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την κατανάλωση των χυμών στα παιδιά;

  • Αποφύγετε την εισαγωγή των χυμών στη διατροφή των βρεφών πριν από την ηλικία των 12 μηνών. Η πρόσληψη χυμού θα πρέπει να περιορίζεται, το πολύ, σε 120mL/ημέρα σε νήπια ηλικίας 1 έως 3 ετών και 120-180mL/ημέρα για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Η πρόσληψη χυμού δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 240mL/την ημέρα για παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών.
  • Αποφύγετε να δίνετε στα νήπια χυμούς από μπουκάλια που τους επιτρέπουν να καταναλώνουν εύκολα χυμό όλη την ημέρα κι έτσι δεν μπορείτε να υπολογίσετε την ποσότητα που έχουν καταναλώσει.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε ολόκληρα φρούτα για να καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και εκπαιδεύστε τα σχετικά με το όφελος της πρόσληψης φυτικών ινών από τα φρούτα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή

Heyman MB, Abrams SA; SECTION ON GASTROENTEROLOGY, HEPATOLOGY, AND NUTRITION; COMMITTEE ON NUTRITION. Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations. Pediatrics. 2017 Jun;139(6):e20170967. doi: 10.1542/peds.2017-0967. PMID: 28562300.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved