Ποια είναι τα οφέλη της μαγειρικής για τα παιδιά;
- Ενισχύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες
- Βελτιώνει την κατανόηση των μαθηματικών αλλά και την ικανότητα της ανάγνωσης
- Εισάγει τα παιδιά σε επιστημονικές έννοιες
- Αυξάνει την ικανότητα εστίασης και προσοχής
- Καλλιεργεί την ανεξαρτησία
Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία και εκτός από τη μίμηση των συνηθειών του οικογενειακού περιβάλλοντος, η συμμετοχή των παιδιών στην προετομασία του φαγητού μπορεί να είναι επίσης πολύ χρήσιμη για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.
Πιο συγκεκριμένα η μαγειρική με τα παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες όχι, ενώ τους επιτρέπει να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα που μπορεί να μην είχαν δοκιμάσει διαφορετικά.
Ωστόσο πέρα από την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών η μαγειρική μπορεί να αποτελέσει μία πολύ δημιουργική και ωφέλιμη δραστηριότητα για τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα:
Ενισχύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες
Η ανάμειξη των συστατικών, το ζύμωμα και το πλάσιμο μπισκότων είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να ενισχύσετε αυτές τις δεξιότητες και τον έλεγχο των κινήσεων του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι οι δεξιότητες αυτές απαιτούνται αργότερα και για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών δεξιοτήτων όπως η γραφή.
Βελτιώνει την κατανόηση των μαθηματικών αλλά και την ικανότητα της ανάγνωσης
Το μαγείρεμα συμπεριλαμβάνει τη μέτρηση ποσοτήτων με τη βοήθεια του φλιτζανιού, του κουταλιού του γλυκού ή της σούπας αλλά και με τη ζύγιση. Επίσης τα παιδιά θα μπορούν να κατανοήσουν τα κλάσματα και θα χρησιμοποιούν τις έννοιες πρόσθεσης και αφαίρεσης. Επιπλέον, η ανάγνωση των συνταγών θα βελτιώσει την ικανότητα της ανάγνωσης.
Εισάγει τα παιδιά σε επιστημονικές έννοιες
Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην επιστήμη της χημείας. Τα παιδιά μαθαίνουν τι συμβαίνει όταν ορισμένα συστατικά αναμιγνύονται μεταξύ τους, καθώς και τι συμβαίνει όταν οι μετρήσεις στη συνταγή είναι λανθασμένες.
Αυξάνει την ικανότητα εστίασης και προσοχής
Όταν μαγειρεύουν, τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένα και να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια, διαφορετικά η συνταγή δεν θα ολοκληρωθεί σωστά. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ικανότητα εστίασης.
Καλλιεργεί την ανεξαρτησία
Η μαγειρική είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται ένας ενήλικας. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν από νωρίς πώς να φτιάχνουν το δικό τους σάντουιτς, να ετοιμάζουν το πρωινό τους ή να ζεσταίνουν το φαγητό τους όταν είναι ασφαλές για την ηλικία τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν να μαγειρεύουν γεύματα για τον εαυτό τους και την οικογένεια.
Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για τη μαγειρική με τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.
Παιδιά 1-5 ετών
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να εστιάσουν σε μία δραστηριότητα για αρκετό χρόνο, οπότε μπορούν να συμμετάσχουν σε πολλές σύντομες κι εύκολες δραστηριότητες. Με την επίβλεψή σας, θα τους αρέσει να ρίχνουν, να πλένουν, να αναμειγνύουν υλικά, να κοσκινίζουν, να πολτοποιούν με τα χέρια τους, να αγγίζουν, να γεύονται και να μυρίζουν.
Παιδιά 6-11 ετών
Με τη στενή επίβλεψή σας, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν πώς να ψιλοκόβουν και να ξεφλουδίζουν με ασφάλεια. Μπορούν να δοκιμάσουν να ζυγίσουν και να μετρήσουν, να ξεφλουδίσουν, να ψιλοκόψουν, να λιώσουν, να ανακατέψουν, να χτυπήσουν με το σύρμα, να στύψουν, να κοσκινίσουν, να τρίψουν και να πολτοποιήσουν.
Έφηβοι 12-18 ετών
Οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να αναλάβουν περισσότερο ηγετικό ρόλο στη μαγειρική τώρα, αρκεί να είστε διαθέσιμοι να τους επιβλέπετε. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους στις συνταγές που τους αρέσει να μαγειρεύουν αφήνοντάς τους να λάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να φτιάχνουν σπτικές εκδοχές συνταγών που συνήθως επιλέξουν να τρώνε εκτός σπιτιού, όπως πίτσα, burger και γλυκά. Έτσι θα μειώσετε και τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμου φαγητού.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι η μαγειρική είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια και να φέρει τα μέλη της πιο κοντά. Μπορείτε να επιλέξετε μία μέρα της εβδομάδας που θα καθιερωθεί ως ημέρα μαγειρικής για όλη την οικογένεια.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
Πηγή
BDA Cooking with children of different ages