Πόσο συχνά να επιτρέπω στο παιδί μου να τρώει παγωτό;

Ευσταθία Παπαδά
Bigstock

Επιτρέπεται να δίνω στο παιδί μου παγωτό; Είναι προτιμότερο να του δίνω τυποποιημένο ή σπιτικό; Να τρώει κάθε μέρα ή όχι; Απορίες που έχουν δικαίως όλοι οι γονείς.

Το παγωτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μικρών και μεγάλων. Παρότι η κατανάλωσή του αυξάνεται κατακόρυφα το καλοκαίρι, το απολαμβάνουμε με ευχαρίστηση όλες τις εποχές του χρόνου.

Ποια είναι η διατροφική αξία του παγωτού;

Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που είναι το βασικό του συστατικό. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητου στοιχείου για το χτίσιμο δυνατών οστών. Ακόμη περιέχει υδατάνθρακες με τη μορφή της λακτόζης του γάλακτος και της ζάχαρης. Ωστόσο, είναι πλούσιο και σε λιπαρά λόγω του γάλακτος, των αυγών και της κρέμας γάλακτος που μπορεί να περιέχει, και το γεγονός αυτό αυξάνει τη θερμιδική του αξία. Επιπρόσθετα, παρέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνες, όπως η Α και D. Αν το παγωτό περιέχει κομμάτια φρούτων και ξηρών καρπών, τότε μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αλλά και περισσότερες θερμίδες.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την επιθυμία των παιδιών για καθημερινή κατανάλωση παγωτού;

Η απαγόρευση της κατανάλωσης του παγωτού δεν ενδείκνυται γιατί θα κάνει τα παιδιά να το ζητούν ακόμα περισσότερο, αλλά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να βρείτε την ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης αλλά και του υγιεινού διατροφικού πλάνου των παιδιών.

Δώστε σημασία στην ποιότητα του παγωτού

Αν πρόκειται για συσκευασμένα παγωτά του εμπορίου, διαβάζετε πάντα τη διατροφική τους ετικέτα. Επιλέγετε εκείνα των οποίων αναγνωρίζετε τα περισσότερα συστατικά όπως το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και αποφύγετε εκείνα που περιέχουν περισσότερα συντηρητικά και άλλες χημικές ουσίες και χρώματα που δεν αναγνωρίζετε. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέγετε εκείνα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε παγωτά του εμπορίου λιγότερο συχνά και να προτιμάτε το σπιτικό παγωτό.

Προσέχετε το μέγεθος της μερίδας

Η μερίδα για το παγωτό ορίζεται σε ½ φλιτζάνι και περιέχει περίπου κατά μέσο όρο το λιγότερο 250 θερμίδες, το οποίο εξαρτάται από τη σύσταση του παγωτού. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουν τα παιδιά, καθώς η καθημερινή κατανάλωση του παγωτού σε μεγαλύτερες μερίδες θα έχει αρνητική επίδραση στο βάρος και τους δείκτες υγείας των παιδιών.

Αποφύγετε τη γαρνιτούρα

Οι ξηροί καρποί, το σιρόπι, η τρούφα και άλλες γαρνιτούρες μπορούν εύκολα να αυξήσουν τη θερμιδική περιεκτικότητα του παγωτού προσθέτοντας μόνο μικρές ποσότητες. Αν τα παιδιά ζητούν οπωσδήποτε γαρνιτούρα, το προτιμότερο θα ήταν να μειώσετε τη μερίδα του παγωτού, έτσι ώστε η θερμιδική περιεκτικότητα του παγωτού να διατηρηθεί στο πλαίσιο των περίπου 250 θερμίδων ανά μερίδα.

Παρασκευάστε σπιτικό παγωτό

Για να γνωρίζετε τα υλικά που περιέχει το παγωτό που δίνετε στα παιδιά και για να αποφύγετε τα λιπαρά κακής ποιότητας, τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και τα συντηρητικά ετοιμάστε το δικό σας παγωτό. Ένας εύκολος τρόπος που δεν απαιτεί παγωτομηχανή είναι να κόβετε σε λεπτές φέτες μπανάνες, φράουλες, ροδάκινα και άλλα αγαπημένα φρούτα των παιδιών και να τα τοποθετείτε στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα του παγωτού, αφήνετε τα φρούτα να ξεπαγώσουν για 3-4 λεπτά και τα χτυπάτε στο blender με γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών μέχρι να αποκτήσει το μίγμα την υφή του παγωτού. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο κακάο χωρίς ζάχαρη για σοκολατένια γεύση. Έτσι τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιεινό snack ικανοποιώντας την επιθυμία τους για παγωτό.

Κρατήστε την ισορροπία

Η κατανάλωση με μέτρο δεν θα επιβαρύνει το διατροφικό πλάνο των παιδιών. Μπορείτε να επιτρέπετε την κατανάλωση παγωτού του εμπορίου 1-2 φορές την εβδομάδα και για τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να τους προσφέρετε την εναλλακτική του σπιτικού παγωτού ή ενός ζελέ φρούτων ή γιαούρτι με φρούτα. Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι οικογενειακές συσκευασίες παγωτού καθώς εύκολα μπορείτε να παρασυρθείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved