Παγωτό ή frozen yogurt: Τι να επιλέξω;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το παγωτό αποτελεί το «βασιλιά» των καλοκαιρινών επιδορπίων.

Ευσταθία Παπαδά
Παγωτό ή frozen yogurt: Τι να επιλέξω;

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει κάνει την εμφάνισή του και το frozen yogurt ή αλλιώς το παγωμένο γιαούρτι ως μία πιο ελαφριά και υγιεινή εναλλακτική του παγωτού. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ας δούμε λοιπόν σε τί διαφέρει το παγωμένο γιαούρτι από το παγωτό.

Συστατικά

Το παγωτό περιέχει κυρίως γάλα, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, ζάχαρη, αρκετά συχνά αυγά αλλά και γαλακτωματοποιητές για την καλύτερη υφή του μίγματος. Πέρα από αυτά τα βασικά συστατικά ανάλογα με τη γεύση χρησιμοποιούνται φρούτα, κακάο, ξηροί καρποί και άλλα.

Το παγωμένο γιαούρτι αποτελείται κυρίως από γιαούρτι, γαλακτωματοποιητές, ζελατίνη, ζάχαρη και βακτήρια όπως τα Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Ανάλογα και πάλι με τη γεύση προστίθενται σιρόπια, μπισκότο, ξηροί καρποί, φρούτα και άλλα.

pagoto i giaourti 2

Θερμιδικό περιεχόμενο

Καθώς η βάση και των δύο επιδορπίων είναι τα γαλακτοκομικά το περιεχόμενο τους σε θερμίδες μπορεί να είναι παρόμοιο αν παρασκευάζονται με πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Ωστόσο, αν το παγωτό περιέχει επιπλέον κρέμα γάλακτος τότε είναι πιθανότερο να παρέχει περισσότερες θερμίδες. Αν όμως το παγωμένο γιαούρτι περιέχει αρκετές γαρνιτούρες όπως σιρόπια, μπισκότα, σοκολάτα, τότε ίσως το θερμιδικό του περιεχόμενο να ξεπεράσει αυτό μίας μπάλας παγωτού χωρίς γαρνιτούρες.

Λιπαρά

Η περιεκτικότητα σε λίπος του παγωτού είναι συνήθως πιο αυξημένη σε σχέση με το παγωμένο γιαούρτι, καθώς πέρα από το γάλα, τα λιπαρά του προέρχονται και από την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τα αυγά. Aρκετά τυποποιημένα παγωτά περιέχουν επίσης και επιζήμια για την υγεία trans φυτικά λιπαρά, αλλά και φοινικέλαιο. Αντιθέτως, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει κυρίως τα λιπαρά του γιαουρτιού και σε περίπτωση προσθήκης γαρνιτούρας η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενό του σε λίπος.

Ζάχαρη

Το περιεχόμενο σε ζάχαρη του παγωμένου γιαουρτιού είναι πιθανό σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνά αυτό του παγωτού. Ο λόγος είναι το χαμηλότερο σε περιεχόμενο σε λίπος το οποίο εξισορροπείται από την προσθήκη ζάχαρης. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η υφή του αλλά μειώνεται η διατροφική του αξία.

pagoto i giaourti 3

Προβιοτικά

Ένα πλεονέκτημα του παγωμένου γιαουρτιού σε σχέση με το παγωτό είναι η παρουσία προβιοτικών, δηλαδή ευεργετικών για το πεπτικό σύστημα βακτηρίων Ωστόσο, λόγω της βιομηχανικής παρασκευής μεγάλο μέρος τους δεν επιβιώνει, αλλά μόνο ένα ποσοστό τους μπορεί να παραμένει στο παγωμένο γιαούρτι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η διατροφική αξία του παγωμένου γιαουρτιού μπορεί να αντικαταστήσει εκείνη του συμβατικού γιαουρτιού.

Συμπερασματικά, το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να είναι περισσότερο υγιεινό από το παγωτό προσέχοντας τα παρακάτω:

  • σερβίρουμε μία λογική ποσότητα περίπου 1 φλιτζανιού
  • προτιμούμε τις συνταγές χωρίς ζάχαρη
  • αποφεύγουμε γαρνιτούρες όπως το μπισκότο, το σιρόπι και τα ζαχαρωτά και προτιμούμε μικρή ποσότητα από μαύρη σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξουμε το παγωτό ή το παγωμένο γιαούρτι οι σπιτικές συνταγές είναι προτιμώτερες για να γνωρίζουμε την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved