Προϊόντα χαμηλών λιπαρών: Είναι όλα πραγματικά υγιεινά;

Ευσταθία Παπαδά

Γυναίκα κρατάει ένα μπολ με smoothie φρούτων.

Bigstock

Ποια τρόφιμα αν και είναι χαμηλά σε λιπαρά δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε.

Το λίπος στη διατροφή έχει συνδεθεί με το αυξημένο σωματικό βάρος και τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τύποι λιπαρών ίδιοι καθώς υπάρχουν ευεργετικά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) αλλά και επιβλαβή (κορεσμένα και trans) λιπαρά για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι όμως συνδέουν τον όρο «χαμηλά λιπαρά» με υγιεινά τρόφιμα. Για το λόγο αυτό η βιομηχανία τροφίμων στοχεύει να παρέχει όλο και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Ωστόσο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά περιέχουν συχνά πολλή πρόσθετη ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικά τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε.

Γυναίκα ετοιμάζεται να φάει γιαούρτι με διάφορα φρούτα μετά τη γυμναστική.

Bigstock

Δημητριακά πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα δημητριακά πρωινού φαίνεται να είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη. Ενδεικτικά 1 φλιτζάνι granola χαμηλών λιπαρών περιέχει 22 γραμμάρια (περίπου 4-5 κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγουμε εκείνα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» σε αυτά τα προϊόντα με τη μορφή της καστανής ζάχαρης, του σιροπιού καλαμποκιού και του μελιού.

Επιδόρπια γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών με γεύσεις

Το γιαούρτι είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά, ενώ φαίνεται μέσα από μελέτες να βοηθά στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Ωστόσο τα επιδόρπια γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών με διάφορες γεύσεις περιέχουν πολλή ζάχαρη και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η πιο υγιεινή επιλογή μόνο με βάση τη χαμηλή τους περιεκτικότητα σε λίπος. Για να απολαύσετε τα οφέλη που προσφέρει το γιαούρτι, μπορείτε να επιλέξετε ένα απλό γιαούρτι και να το εμπλουτίσετε προσθέτοντας λίγα κομμάτια φρούτων ή λίγο μέλι.

Μπισκότα με μειωμένα λιπαρά

Τα μπισκότα με μειωμένα λιπαρά δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από άλλα μπισκότα. Λόγω της προτίμησης πολλών καταναλωτών για τα μπισκότα, η βιομηχανία τροφίμων προσπάθησε να παρέχει περισσότερο υγιεινές επιλογές μπισκότων με χαμηλότερα λιπαρά.

Ωστόσο η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυτών των μπισκότων συνεχίζει να είναι υψηλή. Επιπλέον, τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά παρασκευάζονται συνήθως με επεξεργασμένο αλεύρι, το οποίο δρα παρόμοια με τη ζάχαρη σε ό,τι αφορά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη συνολική υγεία.

Νεαρή γυναίκα απολαμβάνει το γιαούρτι της.

Bigstock

Έτοιμα dressing σαλάτας με χαμηλά λιπαρά

Τα έτοιμα dressings που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της γεύσης της σαλάτας μας είναι συνήθως φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, είτε είναι χαμηλών λιπαρών ή όχι, μιας και περιέχουν αρκετή ζάχαρη και συντηρητικά για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Για να απολαύσετε τη σαλάτα σας και να συνεχίσει να είναι υγιεινή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κανονικό βαλσαμικό ξύδι ή να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα σπιτικό dressing για τη σαλάτα σας προκειμένου να γνωρίζετε τη σύστασή του.

Τυριά με μειωμένα λιπαρά

Τα τυριά με μειωμένα λιπαρά παρασκευάζονται συνήθως ξεκινώντας με γάλα με μειωμένα λιπαρά. Ωστόσο, με την αφαίρεση του λίπους η κρεμώδης υφή και η υγρασία συνήθως δεν είναι τα επιθυμητά και γι’ αυτό το λόγο πολλά τυριά με μειωμένα λιπαρά περιέχουν πρόσθετους σταθεροποιητές ή υποκατάστατα επεξεργασμένου λίπους που βοηθούν στη μίμηση της ελαστικότητας και της υφής του πλήρους σε λιπαρά τυριού. Κι έτσι, ενώ το τυρί με μειωμένα λιπαρά μπορεί να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά αυτό δεν το καθιστά απαραίτητα πιο υγιεινή επιλογή, καθώς είναι πιο επεξεργασμένο από το πλήρες τυρί.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved