Να κάνω μία δίαιτα αποτοξίνωσης πριν το καλοκαίρι;
Είναι αποτελεσματικές οι δίαιτες αποτοξίνωσης;
Καθώς βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της άνοιξης με το καλοκαίρι να πλησιάζει πολλοί ανησυχούν για το βάρος και την εμφάνισή τους και πέφτουν συχνά στην παγίδα να δοκιμάζουν μία δίαιτα αποτοξίνωσης ή detox όπως αναφέρεται πολύ συχνά.
Η ιδέα αυτή είναι πολύ δημοφιλής και προτείνει ότι θα πρέπει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να καθαρίζουμε τον οργανισμό μας από τα «τοξικά απόβλητα» για να παραμείνουμε υγιείς.
Μερικά από τα αποτελέσματα που υπόσχονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν τη γρήγορη απώλεια βάρους, τη βελτίωση της πέψης και της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η προτεινόμενη διάρκειά τους ποικίλει από λίγες ημέρες έως και περίπου ένα μήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Νηστεία για μικρά χρονικά διαστήματα
- Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών
- Πλήρη αποφυγή των προϊόντων που περιέχουν σιτάρι και γαλακτοκομικά
- Κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφών
- Χάπια και ροφήματα που υπόσχονται γρήγορη αποτοξίνωση
Έχουν ωστόσο επιστημονική βάση οι δίαιτες αποτοξίνωσης;
Σε περίπτωση που δεν έχετε μια σοβαρή ιατρική πάθηση, το σώμα σας είναι ένα καλά εφοδιασμένο με αρκετά συστήματα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό απομακρύνοντας απόβλητα και τοξίνες. Άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, φάρμακα, προϊόντα της πέψης, νεκρά κύτταρα, χημικές ουσίες από τη ρύπανση και βακτήρια απομακρύνονται με τη βοήθεια του δέρματος, του εντέρου, του ήπατος και των νεφρών. Δεν υπάρχουν χάπια ή συγκεκριμένα ροφήματα που μπορούν να λειτουργήσουν μαγικά αποτοξινώνοντας τον οργανισμό.
Μπορούν να βοηθήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά;
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συχνά προωθούν τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών και προτείνουν την αποκλειστική τους κατανάλωση για όσο χρόνο προτείνεται η αποτοξίνωση. Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες καθημερινά. Παρέχουν βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ωστόσο η αποκλειστική τους κατανάλωση δεν μπορεί να προσφέρει μαγικά οφέλη, αλλά αντίθεται να στερήσει θρεπτικά συστατικά από άλλες ‘απαγορευτικές’ τροφές.
Υπάρχει λόγος να αποκλείσουμε το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά;
Οι υποστηρικτές των δίαιτων αποτοξίνωσης συχνά ισχυρίζονται ότι για να «αποτοξινώσετε» το σώμα πρέπει να αποκλείσετε τρόφιμα όπως το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι τροφές μας παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι επιβλαβές να διακόπτουμε την κατανάλωσή τους καθώς χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Εάν ωστόσο υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιας μορφής αλλεργία ή δυσανεξία είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό και το διαιτολόγο σας για να σας βοηθήσουν.
Μπορεί να βοηθήσει η νηστεία;
Η νηστεία για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα περιορίζει την πρόσληψη ενέργειας και σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Αν και συχνά θα παρατηρήσετε πολύ γρήγορη απώλεια βάρους, αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια νερού λόγω της διάσπασης του γλυκογόνου, της μορφής δηλαδή με την οποία αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες στο σώμα μας. Μπορεί επιπλέον να αισθάνεστε κόπωση και ζάλη και χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Στο τέλος της νηστείας, εάν επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες, είναι πιθανό να επαναπροσλάβετε το βάρος που χάθηκε.
Συμπερασματικά...
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ένας μύθος που οφείλεται σε στρατηγικές μάρκετινγκ έχοντας σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη όσων τις προτείνουν. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία ισχυρή επιστημονική βάση.
Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία, τότε η καλύτερη προσέγγιση είναι μια ισορροπημένη διατροφή, με τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα, μικρές μερίδες υδατανθράκων ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, λιπαρά ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Είναι επίσης σημαντικό να μένετε καλά ενυδατωμένοι με νερό και αφεψήματα, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Τέλος, η υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής με τακτική φυσική δραστηριότητα παίζει επίσης ρόλο κλειδί στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
Πηγή
British Dietetic Association, 2019. Food Fact Sheet: Detox Diets
Accessed on 27/04/2024 from https://www.bda.uk.com/resource/detox-diets6.html