Μόλις έμαθα ότι είμαι έγκυος και έχω πολλά παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό. Τι να κάνω;
Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα υγείας που έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία μας. Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα αυξημένου σωματικού βάρους και μείνετε έγκυος;
Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε στενά το βάρος σας καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου προκειμένου η αύξηση του βάρους σας να μην ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Η παχύσαρκη έγκυος θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 7 κιλά για να διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά η περαιτέρω αύξηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η δυσκολία στην κίνηση και την αναπνοή. Ακόμη, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη κύησης και υπέρτασης, καθώς και για τη γέννηση μεγαλόσωμων βρεφών που κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή τους.
Οι δίαιτες αδυνατίσματος απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σημασία έχει η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές.
• Καταναλώνετε 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
• Επιλέγετε πηγές πρωτεϊνης από άπαχο λευκό κρέας όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και το ψάρι.
• Μην προσθέτετε μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα και προτιμήστε το βράσιμο των τροφών και το μαγείρεμα στον ατμό ή τη σχάρα.
• Αποφεύγετε τα γλυκά και τα snacks που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος όπως πάστες, κρουασάν, τσιπς κτλ. Προτιμήστε μπάρες δημητριακών, γιαούρτι με μέλι, σπιτικό κέικ ή ζελέ φρούτων.
• Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών που σας προσφέρουν μόνο θερμίδες και όχι θρεπτικά συστατικά.
• Τέλος, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας μπορείτε να ξεκινήσετε κάποια άσκηση μέτριας έντασης 2-3 φορές την εβδομάδα.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com