Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη των φρούτων και λαχανικών του φθινοπώρου;

Η θρεπτική αξία των φρούτων και λαχανικών του φθινοπώρου.

Ευσταθία Παπαδά
Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη των φρούτων και λαχανικών του φθινοπώρου;
Bigstock

Το φθινόπωρο έχει έρθει και μαζί του φέρνει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας.

Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο;

Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα βασικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φθινοπωρινών φρούτων και λαχανικών.

kolokitha-(2).jpg

Κολοκύθες

Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, της υγείας του δέρματος και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Οι κολοκύθες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλών λιπαρών, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς κι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Πόσο θρεπτική είναι η κολοκύθα & πώς θα την εντάξουμε στη διατροφή μας;

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, μαγγανίου και φυτικών ινών. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες, όπως το β-καροτένια και οι ανθοκυανίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Kale

Το kale είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πράσινο φυλλώδες λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Το kale είναι επίσης γνωστό για την ιδιότητά του να βελτιώνει την υγεία των οστών.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις οξειδωτικές βλάβες και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Τα λαχανάκια Βρυξελλών υποστηρίζουν επίσης την υγεία του πεπτικού συστήματος κι έχουν συνδεθεί με βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

pantzaria-egkymosyni.jpg

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να υποστηρίξουν την υγεία του ήπατος. Τα παντζάρια είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, μαγγανίου και φυτικών ινών.

Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα πηκτίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και διάφορα αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η τακτική κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα άγνωστα οφέλη του αχλαδιού στην υγεία των παιδιών

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση.

Cranberries

Τα cranberries είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα προανθοκυανιδίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αποτρέποντας τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

rodi-apoleia-varous.jpg

Ρόδι: Γνωρίστε τα πέντε απίθανα οφέλη του στην υγεία των παιδιών

Ρόδια

Τα ρόδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα πουνικαλαγίνη και ανθοκυανίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των αρθρώσεων.

Συμπερασματικά είναι σημαντικό να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής και η ενσωμάτωση αυτών των φθινοπωρινών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έως τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved