9 συμβουλές διατροφής για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά

Ευσταθία Παπαδά
Bigstock

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό των παιδιών σας με αυτές τις διατροφικές συμβουλές.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών. Καθώς τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο και η εποχή των ιώσεων πλησιάζει είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Διατροφή και παχυσαρκία σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  1. Ενυδάτωση

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού από το σώμα και διατηρεί τα κύτταρα ενυδατωμένα, κάτι που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό καθημερινά. Μπορείτε να κάνετε το νερό πιο ελκυστικό προσθέτοντας φέτες φρούτων ή χρησιμοποιώντας πολύχρωμα ποτήρια και παγούρια.

  1. Πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα

Οι βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη D, είναι σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενσωματώστε στη διατροφή των παιδιών φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, φράουλες, και μπρόκολο. Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και κυρίως από την έκθεση στον ήλιο.

  1. Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμπεριλάβετε στη διατροφή των παιδιών άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Πώς θα προετοιμάσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού για το χειμώνα;

  1. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, το οποίο είναι σημαντικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά είναι καλές πηγές προβιοτικών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα τακτικά.

  1. Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέξτε προϊόντα όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης.

  1. Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα τα βρείτε σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (λιναρόσπορος, chia).

  1. Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και κακής ποιότητας λιπαρών, τα οποία δε συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων από τα παιδιά και προτιμάτε φρέσκα τρόφιμα και σπιτικό φαγητό.

  1. Τακτικά γεύματα και σνακ

Η τακτική κατανάλωση γευμάτων και σνακ βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Προσπαθήστε να προσφέρετε στα παιδιά μικρά, ισορροπημένα γεύματα και θρεπτικά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διατροφικές ανεπάρκειες: Πώς τις αναγνωρίζουμε;

  1. Ενθάρρυνση υγιεινών συνηθειών

Εκτός από τη διατροφή, ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκούνται τακτικά, να κοιμούνται αρκετά και να διατηρούν καλή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών. Αυτές οι συνήθειες συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved