Γιατί να εντάξουμε τις σούπες στη φθινοπωρινή μας διατροφή;

Ποια είναι τα βασικά οφέλη από την ένταξη της σούπας στη διατροφή μας.

Γιατί να εντάξουμε τις σούπες στη φθινοπωρινή μας διατροφή;
Bigstock

Οι σούπες μπορεί να είναι μια πολύ καλή προσθήκη στη διατροφή μικρών και μεγάλων, ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες που ο καιρός αρχίζει να δροσίζει.

Με τα κατάλληλα υλικά μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία ενώ μπορούμε να παρασκευάσουμε πολλές διαφορετικές συνταγές.

Μαμά και διατροφή: Συνταγές για σούπες με λίγες θερμίδες

Ακολουθούν μερικά βασικά οφέλη από την ένταξη της σούπας στη διατροφή μας, μαζί με μερικές νόστιμες ιδέες για φθινοπωρινές σούπες.

Μαμά και διατροφή: Πότε οι σούπες παχαίνουν; Τι να προσέξετε

Ποια είναι τα οφέλη;

Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά: Οι σούπες μπορούν να είναι γεμάτες με διάφορα λαχανικά, όσπρια και άπαχη πρωτεΐνη (όπως κοτόπουλο ή ψάρι), παρέχοντας πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόσληψη πολλών συστατικών σε ένα γεύμα και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στην αύξηση κατανάλωσης λαχανικών και οσπρίων.

Ενυδάτωση: Οι σούπες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά τους ψυχρότερους μήνες, όταν μπορεί να μην αισθανόμαστε τόσο διψασμένοι, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την πρόσληψη υγρών.

Χαμηλές σε θερμίδες: Ανάλογα με τη συνταγή οι σούπες μπορεί να είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά υψηλές σε όγκο, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθόμαστε χορτάτοι χωρίς να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες. Αυτό τις καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για τη διαχείριση του βάρους μας.

Εύκολη πέψη: Η διαδικασία μαγειρέματος διασπά τις φυτικές ίνες των λαχανικών, καθιστώντας τις σούπες πιο εύπεπτες. Αν υπάρχει κάποια ευαισθησία στο στομάχι ή αναρρώνουμε από κάποια ασθένεια οι σούπες μπορούν να βοηθήσουν.

soupa-me-liges-thermides.jpg

Ιδέες για φθινοπωρινές σούπες

Σούπα κολοκύθας: Ιδανική για την εποχή, η κολοκυθόσουπα μπορεί να γίνει αλμυρή με σκόρδο, κρεμμύδια και λίγο φασκόμηλο ή γλυκιά με λίγο σιρόπι σφενδάμου και κανέλα.

Σούπα με φακές: Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Συνδυάστε τις με καρότα, σέλινο και ντομάτες για μια χορταστική και θρεπτική σούπα.

Μανιταρόσουπα με κριθάρι: Αυτή η σούπα περιέχει πρωτεΐνη λόγω των μανιταριών αλλά και φυτικές ίνες από το κριθάρι επομένως μπορεί να είναι πολύ χορταστική.

Σούπα καρότου με τζίντζερ: Ο συνδυασμός της γλυκιάς γεύσης των καρότων και του πικάντικου τζίντζερ δημιουργεί μια πολύ νόστιμη σούπα ενώ είναι επίσης εξαιρετική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σούπα με κοτόπουλο και άγριο ρύζι: Αυτός είναι ένας κλασικός συνδυασμός που με την εναλλακτική του άγριου ρυζιού μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση αλλά και το περιεχόμενο της σούπας σε φυτικές ίνες.

Σούπα με γλυκοπατάτα και μαύρα φασόλια: Αυτή η σούπα είναι χορταστική και θρεπτική. Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν μια φυσική γλυκύτητα, ενώ τα μαύρα φασόλια προσθέτουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

soupa-apwleia-varous-(2).jpg

Extra tips για την παρασκευή της σούπας

  • Χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό. Αν είναι δυνατόν, φτιάχνουμε το δικό μας ζωμό που είναι πιο γευστικός και απαλλαγμένος από συντηρητικά.
  • Προσθέτουμε βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη γεύση της σούπας.
  • Δίνουμε κρεμώδη υφή χωρίς προσθήκη κρέμας γάλακτος με τη χρήση ενός blender.
  • Προσθέτουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, προς το τέλος του μαγειρέματος για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved