Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις λιγούρες για γλυκό;

Ευσταθία Παπαδά
Bigstock

Χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την επιθυμία για γλυκό.

Οι λιγούρες για γλυκό και ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση ειδικά αν προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας.

Πώς θα νικήσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη;

Ωστόσο υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

Κατανοήστε την αιτία

Η επιθυμία για ζάχαρη συχνά πηγάζει από διάφορους παράγοντες, όπως τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το στρες, η έλλειψη ύπνου ή ακόμα και αφυδάτωση. Ο εντοπισμός της βασικής αιτίας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά.

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα

Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας είναι καλά ισορροπημένα με έναν συνδυασμό πρωτεϊνών, καλών λιπαρών (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι) και σύνθετων υδατανθράκων (σε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά). Αυτός ο συνδυασμός βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς θα μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή όλης της οικογένειας;

Μείνετε ενυδατωμένοι

Μερικές φορές, μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τη δίψα λανθασμένα ως πείνα. Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την επιθυμία για γλυκό. Επιπλέον μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν την κατανάλωση γλυκού έτσι ώστε να καταλάβετε αν πραγματικά θέλετε κάποιο γλυκό ή είστε αφυδατωμένοι.

Ισορροπημένα σνακ

Έχετε υγιεινά σνακ άμεσα διαθέσιμα για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας χωρίς να αυξήσετε την κατανάλωση ζάχαρης. Ξηροί καρποί, σπόροι, γιαούρτι, φρούτα και σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι μερικές καλές επιλογές. Αυτά τα σνακ παρέχουν θρεπτικά συστατικά και βοηθούν να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας σταθερά.

Ενσυνείδητη διατροφή

Εξασκηθείτε στο να τρώτε προσεκτικά, δίνοντας προσοχή στο τί και πότε τρώτε. Αποφύγετε να τρώτε λόγω πλήξης ή άγχους. Αντίθετα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε εάν πεινάτε πραγματικά ή εάν τρώτε για άλλο λόγο.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει επιθυμία για ζάχαρη καθώς το σώμα σας αναζητά μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Ενσωματώστε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως άσκηση, διαλογισμό ή άλλες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Κοιμηθείτε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σας, οδηγώντας σε αυξημένη πείνα και λαχτάρα για γλυκά. Επιδιώξτε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για να ρυθμίσετε την όρεξή σας και να μειώσετε τις λιγούρες.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Προετοιμάστε τα γεύματα και τα σνακ σας εκ των προτέρων για να αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές όταν πεινάτε. Ο κατάλληλος σχεδιασμός μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές και να αντισταθείτε στον πειρασμό των σνακ με ζάχαρη.

Χρήσιμα tips για να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης σταδιακά

Εάν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη, προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη σταδιακά αντί να την κόψετε εντελώς. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί και να μειώσει την επιθυμία με την πάροδο του χρόνου.

Βρείτε εναλλακτικές λύσεις

Αναζητήστε πιο υγιεινές εναλλακτικές για να ικανοποιήσετε την επιθυμία για γλυκό. Για παράδειγμα, προτιμήστε φρούτα ή δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας αντί για ένα γλυκό με ζάχαρη. Αυτές οι εναλλακτικές μπορούν να προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης.

Μείνετε ενεργοί

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και στη μείωση της επιθυμίας για γλυκό. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Αναζητήστε υποστήριξη

Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε μόνοι σας τη συνεχή επιθυμία για γλυκό, σκεφτείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved