Ποια είναι τα οφέλη των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών;
Πέρα από την ευχάριστη γεύση και το άρωμά τους, αυτά τα μπαχαρικά προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία.
Τα αρώματα και οι γεύσεις των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών είναι συνώνυμα με την εορταστική περίοδο.
Χριστουγεννιάτικο smoothie με κανέλα, ginger και μοσχοκάρυδο για μαμάδες που θέλουν να χάσουν κιλά
Πέρα, από την ευχάριστη γεύση και το άρωμά τους, αυτά τα μπαχαρικά προσφέρουν επίσης μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία.
Ας δούμε παρακάτω τα οφέλη από τρία αγαπημένα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά:
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα κανέλας - Μπορείτε να τα κρεμάσετε και από το δέντρο
Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά την περίοδο των γιορτών. Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Η κανέλα φαίνεται να βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθιστώντας την ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι δραστικές ενώσεις της κανέλας, όπως η κινναμαλδεΰδη, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της μεταβολικής υγείας.
Υγεία της καρδιάς: Η τακτική κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, επιδρώντας θετικά στην υγεία της καρδιάς.
Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο, με τη ζεστή, ξηρή γεύση του, είναι ένα άλλο αγαπημένο γιορτινό μπαχαρικό. Το αιθέριο έλαιό του περιέχει ουσίες όπως όπως η μυριστίνη και η σαφρόλη, τα οποία συμβάλλουν στο μοναδικό άρωμα και τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
Πεπτική υγεία: Το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για να ανακουφίσει πεπτικά προβλήματα όπως η δυσπεψία, η ναυτία και το φούσκωμα.
Αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό: Το μοσχοκάρυδο περιέχει ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
Αντιβακτηριακό: Το έλαιο μοσχοκάρυδου χρησιμοποιείται σε πολλά οδοντιατρικά προϊόντα. Το μπαχαρικό έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια στα στοματικά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες και δυσοσμία του στόματος.
Το μοσχοκάρυδο είναι ασφαλές σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα συμπτώματα τοξικότητας.
Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο: Τα άγνωστα οφέλη των χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών
Γαρύφαλλο
Το γαρύφαλλο είναι γνωστό για την έντονη, πικάντικη γεύση και το άρωμά του και αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.
Αντιοξειδωτική δράση: Το γαρύφαλλο είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών όπως η ευγενόλη, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη και υποστηρίζουν τη γενική υγεία.
Στοματική υγεία: Το έλαιο γαρύφαλλου είναι γνωστό για τις αναλγητικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση οδοντικών προβλημάτων όπως οι πονόδοντοι και η φλεγμονή των ούλων. Χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα οδοντικής φροντίδας.
Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Η δραστική ένωση ευγενόλη στο γαρύφαλλο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας στην καταπολέμηση βακτηρίων και μυκήτων και συμβάλοντας πιθανά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα: Όπως και το μοσχοκάρυδο, έτσι το γαρύφαλλο φαίνεται μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Αρωματικό χώρου με πορτοκάλι και γαρύφαλλο!
Συμπερασματικά, τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά μπορούν όχι μόνο να ενισχύσουν τη γεύση και το άρωμα των πιάτων σας αλλά μπορούν επίσης να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Είναι ωστόσο σημαντικό να επισημάνουμε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθούν οι δόσεις στις οποίες εμφανίζονται τα οφέλη για την υγεία.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com