10 συμβουλές διατροφής για τη ναυτία της εγκυμοσύνης

Ορισμένες διατροφικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την ανακούφιση από τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ευσταθία Παπαδά
10 συμβουλές διατροφής για τη ναυτία της εγκυμοσύνης
Bigstock

Η ναυτία, που συχνά αναφέρεται ως πρωινή ναυτία , είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που επηρεάζει έως και το 70% των εγκύων. Αν και μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη, ορισμένες διατροφικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την ανακούφιση από τη ναυτία.

Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

naftia-stin-egimosini.jpg

1. Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα

Αντί για τρία μεγάλα γεύματα, στοχεύστε σε έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να μην είναι άδειο το στομάχι σας για αρκετές ώρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας. Τρόφιμα όπως κράκερ, τοστ και απλό ρύζι είναι ήπια για το στομάχι και μπορούν να καταναλωθούν εύκολα.

2. Μείνετε ενυδατωμένες

Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά. Πίνοντας νερό, αφεψήματα από βότανα ή καταναλώνοντας σούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει. Τα κρύα ροφήματα μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά. Εάν το απλό νερό δεν είναι ελκυστικό, δοκιμάστε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι για μία διαφορετική γεύση.

3. Προσθέστε τζίντζερ στη διατροφή σας

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις ιδιότητες κατά της ναυτίας. Μπορείτε να το καταναλώσετε σε διάφορες μορφές, όπως τσάι ή καραμέλες. Η προσθήκη φρέσκου τζίντζερ σε γεύματα ή smoothies μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.

4. Αποφύγετε τροφές με έντονες οσμές

Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές και επιλέξτε ήπια, άοσμα τρόφιμα. Το μαγείρεμα σε καλά αεριζόμενους χώρους ή το να ζητάτε από κάποιον άλλο να μαγειρέψει μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης σε μυρωδιές που προκαλούν ναυτία.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

5. Επιλέξτε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της ναυτίας. Σνακ όπως ξηροί καρποί, τυρί, γιαούρτι είναι καλές επιλογές. Το να έχετε ένα μικρό σνακ δίπλα στο κρεβάτι σας για να φάτε πριν σηκωθείτε μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

6. Αποφύγετε λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα

Τα λιπαρά, τηγανητά και πικάντικα τρόφιμα μπορεί να είναι δύσπεπτα και να επιδεινώσουν τη ναυτία. Προτιμήστε το μαγείρεμα στο φούρνο, την κατσαρόλα ή τον ατμό. Τα απλά, ήπια φαγητά όπως ο πουρές πατάτας, τα ζυμαρικά και το βραστό κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσουν.

proini-naftia-stin-egimosini.jpg

7. Προσθέστε λεμόνι στη διατροφή σας

Το άρωμα και η γεύση του λεμονιού μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση στο στομάχι. Μπορείτε να μυρίσετε ένα λεμόνι, να προσθέσετε φέτες λεμονιού στο νερό σας ή ακόμα και να καταναλώσετε μερικές καραμέλες λεμονιού.

8. Τρώτε αργά και ξεκουράζεστε μετά τα γεύματα

Το να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει τη ναυτία. Μετά το φαγητό, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε σε καθιστή θέση για λίγο για να αποτρέψετε την παλινδρόμηση οξέος και περαιτέρω ναυτία.

Γιατί εμφανίζεται ναυτία στην εγκυμοσύνη; (vid)

9. Αποφύγετε τα πολύ ζεστά φαγητά

Επιλέγετε δροσερά ή σε θερμοκρασία δωματίου τρόφιμα. Επιπλέον, η υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Προσπαθήστε να παραμένετε σε δροσερά περιβάλλοντα και να φοράτε φαρδιά, άνετα ρούχα.

10. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας

Πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο που μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές και να διασφαλίσει ότι οι διατροφικές σας επιλογές είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved