Τροφικές δηλητηριάσεις: Πώς θα τις αποφύγουμε;
Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Η δηλητηρίαση που προέρχεται από την κατανάλωση κάποιου μολυσμένου τροφίμου μπορεί να ταλαιπωρήσει μικρούς και μεγάλους, αλλά είναι συνήθως πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους. Ας δούμε λοιπόν μερικούς τύπους συχνών δηλητηριάσεων, καθώς και τρόπους για να τις αποφύγουμε.
1) Salmonella. Το βακτήριο της Salmonella μπορεί να επιμολύνει διάφορα τρόφιμα, ωστόσο η παρουσία του είναι συνηθέστερη στα ζωικά προϊόντα, όπως τα πουλερικά, το χοιρινό, το μοσχάρι, τα αλλαντικά και τα αυγά, λόγω της επαφής τους με τα κόπρανα των ζώων. Η δηλητηρίαση αυτού του είδους εμφανίζεται συνήθως με στομαχικές διαταραχές, διάρροια και πυρετό και διαρκεί συνήθως από 3 έως 7 ημέρες.
Για να αποφύγετε αυτού του είδους τη δηλητηρίαση:
i. μην καταναλώνετε ωμά αυγά.
ii. κρατήστε τα ωμά πουλερικά ξεχωριστά από τα μαγειρεμένα.
iii. μαγειρεύετε το αρνί, το μοσχάρι και το χοιρινό τουλάχιστον στους 63 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πουλερικά τουλάχιστον στους 74 βαθμούς Κελσίου.
iv. καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας με ζεστό νερό και σαπούνι.
2) Listeria. Το βακτήριο Listeria μπορεί να μολύνει αλλαντικά, λουκάνικα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά , όπως το γιαούρτι, το brie, το camembert και άλλα μαλακά τυριά, αλλά και ωμά φρούτα και λαχανικά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, στομαχόπονο και διάρροια.
Η συγκεκριμένη δηλητηρίαση μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τις εγκύους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να την αποφύγετε:
i. Πλένετε καλά και στεγνώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά, και παράλληλα φροντίστε να τα αποθηκεύετε στους 4 βαθμούς Κελσίου.
ii. Ελέγχετε τις ετικέτες των γαλακτομικών και των τυριών που θα πρέπει να αναγράφουν ότι είναι παστεριωμένα.
iii. Ποτέ μην καταναλώνετε προμαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα μετά την ημερομηνία λήξης τους.
iv. Ψήνετε καλά τα λουκάνικα στους 74 βαθμούς Κελσίου πριν την κατανάλωση.
3) Escherichia coli. Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται στο έντερο των ζώων και μπορεί να μολύνει το κρέας κατά τη σφαγή. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο μοσχαρίσιος κιμάς. Ωστόσο από Escherichia coli μπορεί να μολυνθούν επίσης μη παστεριωμένοι χυμοί και γάλα, αλλά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, διάρροια κι έμετο και διαρκούν έως 1 εβδομάδα. Για να την αποφύγετε:
i. Μαγειρεύετε καλά το κρέας στους 71 βαθμούς Κελσίου και μην τοποθετείτε μαγειρεμένο κρέας σε πιάτο όπου πριν βρισκόταν το ωμό κρέας.
ii. Πλένετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τις επιφάνειες και τα εργαλεία που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας.
iii. Αγοράζετε μόνο προϊόντα που αναφέρουν την ένδειξη παστεριωμένο.
iv. Πλένετε καλά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ μπορείτε να μαγειρεύετε ελαφρώς έτσι ώστε να μη χάνουν μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com