Θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας ενάντια στην κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι ένα συχνό φαινόμενο της εποχής που βασανίζει άτομα τόσο νεότερης όσο και μεγαλύτερης ηλικίας.
Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Επιστημονικά δεδομένα από τον τομέα της Διατροφής καταδεικνύουν πως μπορεί να υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα...
• Ω-3 λιπαρά οξέα. Το συγκεκριμένο είδος λιπαρών έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, καθώς σε μικρό αριθμό μελετών έχει φανεί ότι άτομα που προσλαμβάνουν περισσότερη ποσότητα ω-3 λιπαρών έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Θα βρείτε τα ω-3 λιπαρά σε ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός και ο τόνος, αλλά και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα καρύδια, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος.
• Φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων γι’αυτό και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μας προστατεύσει από την κατάθλιψη. Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, οι φακές και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
• Βιταμίνη Β12. Φαίνεται πως τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, καθώς η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη σύνθεση διάφορων χημικών ενώσεων που επηρεάζουν τη διάθεση. Τρόφιμα πλούσια σε Β12 είναι τα όστρακα και τα μαλάκια, το μοσχάρι, τα ψάρια, το συκώτι, τα εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
• Β-καροτένιο. Τα χαμηλά επίπεδα του β-καροτενίου έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Μπορείτε να βρείτε το β-καροτένιο στα καρότα, το σπανάκι και τη γλυκοπατάτα.
• Σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό για τον οργανισμό, καθώς προστατεύει τα κύτταρα από τις επιθέσεις των καταστροφικών ελευθέρων ριζών. Υπάρχουν αναφορές σχετικά με τη χαμηλή πρόσληψη σεληνίου και την κατάθλιψη που ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι, οι ηλιόσποροι και τα θαλασσινά είναι μερικές από τις διατροφικές πηγές του σεληνίου.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το γρήγορο κι επεξεργασμένο φαγητό, πλούσιο σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, γι’αυτό και θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com