Το παιδί μου είναι «δύσκολο» στο φαγητό... Τι μπορώ να κάνω;
Μία από τις ερωτήσεις που λαμβάνω πολύ συχνά από αναγνώστριες του Mothersblog, είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί που καταναλώνει μικρή ποικιλία τροφών και δε δέχεται εύκολα να δοκιμάσει νέες τροφές.
Κι επειδή η ποικιλία μας βοηθά να καλύψουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τις διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.
• Η εμφάνιση μετράει! Αν για παράδειγμα τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν πρόβλημα για το παιδί, φτιάξτε μία ωραία πιατέλα, σχηματίστε αστείες φατσούλες κι έτσι είναι πιο πιθανό να έλξετε την περιέργεια του παιδιού.
• Μιλήστε για τα οφέλη των τροφών. Εξηγήστε ότι τα μικρά αγόρια γίνονται πιο δυνατά αν τρώνε τα λαχανικά τους ή ότι τα κορίτσια αποκτούν πιο λαμπερά και μακριά μαλλιά. Μιλήστε τους με παραδείγματα λοιπόν που μπορούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν.
• Μην πιέζετε τα παιδιά να καταναλώσουν ένα τρόφιμο αν μπορούν να λάβουν τα θρεπτικά του συστατικά από ένα άλλο. Αν για παράδειγμα δεν τους αρέσει το γάλα αλλά προτιμούν το γιαούρτι μπορούν να λάβουν και από εκεί απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
• Δώστε χρόνο στις αλλαγές. Αν πρόκειται ιδίως για ένα αρκετά επιλεκτικό παιδί, μην περιμένετε οι αλλαγές που θέλετε να γίνουν γρήγορα. Αντί αυτού, κάνετε σταδιακά μικρές αλλαγές που θα κάνουν το διαιτολόγιο του παιδιού πιο υγιεινό. Για παράδειγμα, επιλέγετε ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί για λευκά, φτιάξτε σπιτική γρανίτα χωρίς ζάχαρη για επιδόρπιο ή ένα smoothie με φρούτα και γιαούρτι.
• Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν. Είναι καλύτερο να έχετε μία πιατέλα για όλους στο τραπέζι και τα παιδιά να έχουν την πρωτοβουλία να σερβιριστούν αντί να σερβίρετε εσείς στο πιάτο τους. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σας μιμηθούν, και ταυτόχρονα δε θα νιώσουν πίεση όταν δουν ένα τρόφιμο που δεν τους αρέσει στο πιάτο τους.
• Κάνετε τα παιδιά τους μικρούς σας βοηθούς στην κουζίνα. Θα έχουν μεγαλύτερη περιέργεια να δοκιμάσουν κάτι νέο που έφτιαξαν μαζί σας.
• Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι! Ακόμα και αν το παιδί σας αντιστέκεται πολύ στη δοκιμή νέων τροφών κι έχετε δοκιμάσει πολλούς από τους παραπάνω τρόπους, μην καταφεύγετε σε φωνές και καυγάδες καθώς μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα έχετε.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com