Φυσικά συμπληρώματα για την ανακούφιση από γαστρεντερικές διαταραχές
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής επηρεάζουν άμεσα την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Πολλές επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν την αυξημένη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται πλέον οι γαστρεντερικές διαταραχές.
Οι πιο συνήθεις αφορούν στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη δυσκοιλιότητα, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη λειτουργική δυσπεψία.Πολλά φυσικά συμπληρώματα φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων των γαστρεντερικών διαταραχών. Ας δούμε μερικά από αυτά:
• Προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς που ενισχύουν τη φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου αποκαθιστώντας την ισορροπία των πληθυσμών των μικροοργανισμών που ζουν φυσικά στο έντερό μας. Εκτός από τη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, φαίνεται πως η διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να σχετίζεται και με τη διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος οδηγώντας στην εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων. Πέρα από τα γαλακτοκομικά που ενισχύονται με προβιοτικά, μπορείτε να τα βρείτε και σε μορφή συμπληρωμάτων.
• Ginger. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική ιατρική για την αντιμετώπιση του στομαχόπονου. Τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν προσελκύσει ωστόσο το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, και αποτελέσματα επιστημονικών μελετών δείχνουν πως μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
• Χαμομήλι. Το χαμομήλι φαίνεται να βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ναυτίας και της δυσπεψίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι κι ένα πολύ αποτελεσματικό αφέψημα που μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου μας.
• Ψύλλιο. Πρόκειται για ένα προϊόν πλούσιο σε φυτικές ίνες που απορροφά νερό στο πέρασμά του από το έντερο αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων και βοηθώντας τη διέλευσή τους προκειμένου να αποβληθούν. Έτσι λοιπόν φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, εφόσον όμως καταναλώνεται με άφθονο νερό και σε συνδυασμό με μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.
• Μαστίχα Χίου. Η Μαστίχα Χίου δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο εφόσον πρόσφατα αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων ως ένα φυσικό φάρμακο για την καταπολέμηση της δυσπεψίας. Πλήθος μελετών καταδεικνύουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση της και φαίνεται να είναι ένα υποσχόμενο συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ωστόσο ότι για να λάβετε κάποιο από τα παραπάνω συμπληρώματα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να λαμβάνετε υπόψη πάντα τη γνώμη του θεράποντα ιατρού σας, εφόσον εκείνος γνωρίζει το ιστορικό σας και θα κρίνει αν ένα τέτοιο συμπλήρωμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για την κατάστασή σας.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com