Πώς θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών;
Τα σχολεία άνοιξαν και καθώς η επαφή των παιδιών με άλλα παιδιά σε κλειστούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο για τη μετάδοση μικροβίων, οι ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο κατά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς.
Μπορούμε όμως να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πριν προλάβουν να αρρωστήσουν;
Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τους μικροοργανισμούς με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή.
Παρακάτω θα δείτε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καθώς και τρόπους για να τις εντάξετε στη διατροφή των παιδιών.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν καλά λιπαρά κι επιπλέον είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μαγγανίου που ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στους ξένους “εισβολείς”. Αν τα παιδιά δεν μπορούν να τα καταναλώσουν σκέτα ως snack, τότε μπορείτε να τα ενσωματώσετε σε θρεπτικά smoothies, στο γιαούρτι τους ή ακόμα και σε σπιτικά κέικ.
Μούρα και φράουλες
Τα μούρα και οι φράουλες είναι συμπυκνωμένη πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, οι οποίες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρά μας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και A. Πέρα από την κατανάλωσή τους ως snack μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή στα δημητριακά των παιδιών για να ενισχύσετε το πρωινό γεύμα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πηγές βιταμινών Α, Ε, C και Κ, σιδήρου, φυλλικού οξέος, ψευδαργύρου και σεληνίου τα οποία ενισχύουν με πολλούς τρόπους το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους από τα παιδιά δεν είναι αποδεκτή πολλές φορές αποτελώντας πρόκληση για τους γονείς. Αν λοιπόν τα παιδιά δεν μπορούν να τα καταναλώσουν ως σαλάτα, μπορείτε να τα προσθέσετε σε σπιτικές πίτες, σε μπιφτέκια λαχανικών ή ακόμα και σε smoothies δίνοντάς τους ένα πράσινο ενδιαφέρον χρώμα για τα παιδιά.
Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β και σεληνίου. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν πως η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι λοιπόν, το βραστό αυγό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ θρεπτικό ενδιάμεσο snack ή μία προσθήκη στο πρωινό, ή μέρος ενός κυρίως γεύματος σαν ομελέτα.
Γιαούρτι
Η μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή τα ευεργετικά βακτήρια που αποικίζουν το έντερό μας, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας έναντι σε παθογόνα μικρόβια. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορούν να βηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου. Επιλέγετε λοιπόν το γιαούρτι ως μία πολύ καλή πηγή προβιοτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών για το πρωινό ή τα ενδιάμεσα snacks των παιδιών. Αποφύγετε ωστόσο τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού. Αν θέλετε να δώσετε γλυκιά γεύση στο γιαούρτι των παιδιών μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια φρέσκων φρούτων ή 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός περιέχουν υψηλή ποσότητα ω-3 λιπαρών που πέρα από την αναγκαιότητά τους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είναι απαραίτητα και για την καταπολέμηση των φλεγμονών μειώνοντας των κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επιλέγετε λοιπόν τα λιπαρά ψάρια για 1-2 φορές/εβδομάδα και προσθέστε τα επίσης σε sandwich σαν φιλέτα.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι εκτός από την κατάλληλη διατροφή σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει και ο επαρκής ύπνος. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες τα νήπια 1-2 ετών χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών χρειάζονται 11-13 ώρες ύπνου, και τα παιδιά σχολικής ηλικίας 6-13 χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Δημιουργήστε λοιπόν μία ρουτίνα έτσι ώστε τα παιδιά να συνδυάζουν την ισορροπημένη διατροφή με τον επαρκή ύπνο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τη νέα σχολική χρονιά.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com