Πώς θα φτιάξουμε δροσερά και θρεπτικά smoothies σε τρία βήματα
Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και η αυξημένη θερμοκρασία μας κάνει να αναζητούμε δροσερά και ελαφριά γεύματα και snacks.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι πειραματίζονται με την παρασκευή smoothies που αν επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά θρεπτικό πρωινό ή ενδιάμεσο snack μέσα στην ημέρα. Προμηθευόμαστε λοιπόν ένα καλό blender, πάγο και ας δούμε πώς θα ετοιμάσουμε θρεπτικά smoothies σε 3 βήματα.
Επιλέγουμε την υγρή βάση για το smoothie μας
Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε βλάβη στη λεπίδα του blender προσθέτουμε πρώτα την υγρή βάση για το smoothie μας. Αυτή μπορεί να είναι το γάλα χαμηλών λιπαρών, κάποιο φυτικό γάλα όπως γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Με αυτόν τον τρόπο το smoothie μας θα περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε από την υγρή βάση είναι περίπου 2 φλιτζάνια.
Επιλέγουμε τα φρούτα που μας αρέσουν
Σειρά λοιπόν έχουν τα φρούτα σε ποσότητα περίπου 1 φλιτζανιού. Μερικά κομμάτια μπανάνας εκτός από τα υπόλοιπα φρούτα θα δώσουν κρεμώδη υφή στο smoothie, ενώ το μάνγκο, οι φράουλες, τα βερύκοκα και το πεπόνι μπορούν επίσης να αποτελέσουν καλές επιλογές. Ανάλογα με την υφή και την περιεκτικότητα σε νερό των φρούτων που θα επιλέξουμε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο περισσότερα φρούτα ή υγρή βάση για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
Προσθέτουμε καλά λιπαρά
Προσθέτωντας κάποια πηγή καλών λιπαρών το smoothie μας θα περιέχει θρεπτικά συστατικά και από τις τρεις ομάδες των μακροθρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος). Το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και άλλοι ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο θα μας δώσουν πολύτιμα λιπαρά. Μια με δύο κουταλιές είναι μια καλή ποσότητα χωρίς να προσθέσει παραπανίσιες θερμίδες στο smoothie μας.
Έχοντας λοιπόν ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα προσθέτουμε λίγα παγάκια και βάζουμε το blender σε λειτουργία!
Extra tips:
• Για να κάνουμε τη γεύση των smoothies πιο ενδιαφέρουσα μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά κακάο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο ή βανίλια.
• Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και λαχανικά για την παρασκευή των smoothies. Το σπανάκι, το παντζάρι και το καρότο αποτελούν μερικά παραδείγματα λαχανικών που μπορούμε να προσθέσουμε.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε αμέτρητους συνδυασμούς που μπορούν να αποτελέσουν το πρωινό ή το ενδιάμεσό snack όλης της οικογένειας προσφέροντας γεύση, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Καλή απόλαυση!
Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com