Πώς θα καλύψουμε τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις των παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας;
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας είναι η προτίμηση των παιδιών για τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά, και η αποστροφή για το κρέας.
Το γεγονός αυτό ανησυχεί τους γονείς ως προς την κάλυψη των πρωτεϊνικών απαιτήσεων των παιδιών. Αν η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού σας ανήκει στην παραπάνω περίπτωση μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη με εναλλακτικούς τρόπους.
Πόση πρωτεΐνη χρειάζονται τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας;
Η κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη σε αυτές τις ηλικίες δεν πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών χρειάζονται περίπου 13γρ πρωτεΐνης καθημερινά, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών περίπου 19γρ. Αυτές οι ποσότητες μπορούν να καλυφθούν αρκετά εύκολα αν σκεφτεί κανείς ότι ένα αυγό έχει περίπου 7γρ πρωτεΐνης, ένα φλιτζάνι γάλα περίπου 8γρ, ενώ 1 φλιτζάνι γιαούρτι έχει περίπου 10γρ πρωτεΐνης. Έτσι με 4-5 μικρές μερίδες πρωτεΐνης μπορείτε να φτάσετε το στόχο σας.
Με ποιες τροφές εκτός από το κρέας θα καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών σε πρωτεΐνη;
- Το γάλα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά δεν το αγαπούν όλα τα παιδιά. Μπορείτε ωστόσο να το ενσωματώσετε σε διάφορες συνταγές. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα ως υγρή βάση για υγιεινά και δροσερά smoothies σε συνδυασμό με τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές κρέμες για τα παιδιά με βάση το γάλα ή ακόμα και σούπες. Το γάλα συστήνεται να είναι πλήρες για τα παιδιά 1 έως 2 ετών, ενώ αργότερα μπορείτε αν θέλετε να επιλέγετε γάλα με χαμηλότερα λιπαρά.
- Το γιαούρτι είναι ακόμα μία καλή επιλογή καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να το καταναλώσουν σκέτο, τότε μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα τους φρούτα ή 1-2 κουταλιές από τα αγαπημένα τους δημητριακά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε απλά dips με βάση το γιαούρτι ως ενδιάμεσα snacks σε συνδυασμό με sticks από τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι στη θέση του γάλακτος σε διάφορες συνταγές για σπιτικά κέικ και πίτες.
- Τα τυριά εκτός από ασβέστιο είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και μπορείτε να τα προσθέσετε σε διάφορες συνταγές αν δεν αρέσουν σκέτα στα παιδιά. Σπιτικές πίτες και πίτσες, sandwich, ζυμαρικά είναι μόνο μερικές από τις επιλογές για να ενσωματώσετε το τυρί στο διαιτολόγιο των παιδιών. Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μπορούν να χρησιμεύσουν όχι μόνο σαν κυρίως γεύμα σε ομελέτες αλλά και σαν ενδιάμεσο snack.
- Τα ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά παρέχοντας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σε συνδυασμό με πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη των παιδιών. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια που δεν είναι επιβαρυμένα με υδράργυρο, όπως τα μεγαλύτερα ψάρια, και αποφεύγετε το τηγάνισμα. Μπορείτε επιπλέον να φτιάξετε σπιτικά fish sticks για να κάνετε το ψάρι πιο ελκυστικό για τα παιδιά. Αναμείξτε κομμάτια ψαριού με λίγο ψωμί, αλάτι, πιπέρι και τριμμένη φρυγανιά. Ψεκάστε τα fish sticks με ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο.
- Τα όσπρια αποτελούν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Αν δεν αρέσουν στα παιδιά σαν σούπα, μπορείτε να φτιάξετε κεφτέδες από φακές, ρεβίθια ή φασόλια αναμιγνύοντάς τα με λαχανικά. Αποφύγετε να τηγανίσετε τους κεφτέδες και ψήστε τους στο φούρνο σε αντικολλητικό χαρτί.
- Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης σε συνδυασμό με καλής ποιότητας λιπαρά. Μπορούν να δοθούν στα παιδιά ως ενδιάμεσο σνακ στην ανάλατη και άψητη εκδοχή τους. Μια ακόμα λύση για να τους ενσωματώσετε στη διατροφή των παιδιών είναι οι πάστες από ξηρούς καρπούς όπως το ταχίνι, και το βούτυρο από φυστίκι, αμύγδαλο ή φουντούκια. Εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στα φυστίκια, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με την κατανάλωση άλλων ξηρών καρπών και σπόρων.
- Έτσι λοιπόν μπορείτε να καλύψετε τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις των παιδιών με εναλλακτικές πηγές εκτός του κρέατος. Είναι ωστόσο σημαντικό να τονίσουμε ότι το κρέας παρέχει και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, και καλό είναι χωρίς πίεση τα παιδιά να αποδεχτούν την κατανάλωσή του στην ενδεδειγμένη συχνότητα και ποσότητα.
Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com