Πώς θα επανέλθουμε στην ισορροπημένη διατροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;
Ο Σεπτέμβριος έφτασε και για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν στο τέλος τους.
Οι διακοπές αποτέλεσαν σίγουρα μια ευκαιρία για σωματική και ψυχολογική ξεκούραση σε συνδυασμό με ένα πιο ελεύθερο διατροφικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών σημαίνει την επαναφορά στην καθημερινότητα και στη διατροφική ισορροπία που οι περισσότεροι χάνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Πώς θα επανέλθουμε όμως ομαλά στις διατροφικές μας συνήθειες;
Δίνουμε έμφαση σε φυσικά τρόφιμα
Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα και προτιμούμε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Περιορίζουμε επίσης τις ζωικές τροφές προτιμώντας το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά και τα άπαχα γαλακτοκομικά.
Περιορίζουμε τα γλυκά και το αλκοόλ
Καθώς ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός και πιθανότατα θα μας φανεί απότομο και δύσκολο να διακόψουμε εντελώς την κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ, περιορίζουμε την κατανάλωσή τους σε μία φορά ανά εβδομάδα. Τα σορμπέ αποτελούν μία καλή λύση αν μας λείψει το παγωτό, ενώ το λευκό κρασί παραμένει μία επιλογή αλκοόλ χαμηλή σε θερμίδες.
Μπορούμε να κάνουμε τις σαλάτες μας το κυρίως γεύμα;
Οι σαλάτες αποτελούν μία ιδανική λύση για κυρίως γεύμα, καθώς είναι εύκολες στην παρασκευή τους, αλλά και δροσερές εφόσον ακόμα ο υδράργυρος παραμένει σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν θέλουμε όμως να αποτελέσουν το κυρίως γεύμα μας θα πρέπει να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Επιλέγουμε ως βάση τα αγαπημένα μας λαχανικά, προσθέτουμε μία καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, σολωμό, άπαχο τυρί, αυγό, και μία πηγή σύνθετων υδατανθράκων, όπως 1-2 παξιμαδάκια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή ζυμαρικά, κινόα ή όσπρια που περιέχουν και πρωτεΐνη. Τέλος, ως πηγή λιπαρών επιλέγουμε ένα dressing με βάση το ελαιόλαδο, ενώ μπορούμε για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία να προσθέσουμε τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι ποσότητες ωστόσο θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις διατροφικές ανάγκες του καθενός.
Ενυδατωνόμαστε επαρκώς
Παρόλο που η κατανάλωση νερού αποτελεί βάση για την καλή ενυδάτωση και λειτουργία του οργανισμού, είναι κάτι που συχνά παραλείπουμε λόγω αυξημένης κατανάλωσης καφέ, χυμών και αλκοόλ. Προτιμούμε ως μέσο ενυδάτωσης το νερό και αποφεύγουμε τις υπερβολές σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ροφήματα. Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 2 λίτρα υγρών ημερησίως, ενώ οι άνδρες σε 2.5 λίτρα τουλάχιστον. Το 70-80% θα πρέπει να προέρχεται από ροφήματα ενώ το υπόλοιπο 20-30% από το νερό που περιέχεται φυσικά στις στερεές τροφές.
Αποφεύγουμε τις υπερβολές!
Δίαιτες express, “αποτοξίνωσης» ή ο,τιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση όχι μόνο δε θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε ομαλά στο διατροφικό μας πρόγραμμα, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Συμβουλευόμαστε πάντα έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο για να μας παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη.
Τέλος, σύμμαχος σε όλα τα παραπάνω είναι η φυσική δραστηριότητα που μας ευχαριστεί για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Έτσι, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό και θα επανέλθουμε σταδιακά και χωρίς υπερβολές στο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com