Πώς θα εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών;
Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής και με βάση τις επιστημονικές συστάσεις θα πρέπει να εντάσσονται στο διαιτολόγιο όλης της οικογένειας για τουλάχιστον δύο φορές ανά εβδομάδα.
Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά τους αποδίδει μοναδικά οφέλη για την υγεία.
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη σύνθεση ενζύμων και αντισωμάτων. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με δημητριακά όπως το ρύζι, τότε το γεύμα παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
- Είναι καλές πηγές βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ, και ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος. Για τη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου θα πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C.
- Είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Περιέχουν φυτοοιστρογόνα που συμβάλλουν στην πρόληψη της γνωσιακής έκπτωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλά σε φυτικές ίνες που τα κάνει κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμβάλλουν και στη διαχείριση του βάρους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους τα όσπρια αποτελούν πολύ θρεπτική επιλογή και για τα παιδιά που μπορούν να τα καταναλώνουν μαζί με άλλα τρόφιμα σε μορφή πουρέ ήδη μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Ωστόσο, όπως και κάθε νέο είδος φαγητού, η ένταξη των οσπρίων στη διατροφή των παιδιών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, και ιδιαίτερα για τα παιδιά που δοκιμάζουν δύσκολα νέες τροφές.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές δημιουργικές προτάσεις για να ενσωματώσετε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών σας.
Φτιάξτε χούμους
Το χούμους μπορεί να είναι πιο εύκολα αποδεκτό από τα παιδιά λόγω της κρεμώδους υφής. Πέρα από τα ρεβίθια μπορείτε να το φτιάχνετε και με κάθε είδους μαγειρεμένα όσπρια ακολουθώντας την ίδια συνταγή όπως με τα ρεβίθια.
Η προσθήκη γνώριμων γεύσεων των παιδιών όπως η πιπεριά ή η ντομάτα μπορεί να διευκολύνει την αποδοχή από τα παιδιά. Συνοδεύστε τα με αραβικές πίτες, κριτσίνια ολικής άλεσης ή και sticks λαχανικών, ενώ μπορείτε να τα προσθέσετε και στα τοστ ή σάντουιτς.
Δοκιμάστε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια από όσπρια
Τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια είναι πολύ δημοφιλή στα παιδιά, οπότε τα μπιφτέκια ή κεφτεδάκια από όσπρια ίσως είναι μία καλή λύση για τα παιδιά που αρνούνται την κατανάλωση οσπρίων. Οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια καθώς και τα μείγματά τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συνταγής σας μαζί με λαχανικά.
Προσθέστε όσπρια σε σούπες, σάλτσες ή σαλάτες
Οι μαγειρεμένες φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα ως πουρές σε σούπες ακόμη και σάλτσες. Έτσι μπορείτε να ενισχύσετε και τη θρεπτική αξία των συνταγών σας λόγω της προσθήκης οσπρίων. Αν τα παιδιά απεχθάνονται την υφή του πουρέ, τότε μπορείτε απλά να βράσετε τα όσπρια και να τα προσθέτετε σε σαλάτες.
Χρησιμοποιήστε τα όσπρια στα γλυκά σας
Τα κόκκινα φασόλια που έχουν ήπια γεύση μπορούν να ενισχύσουν την υφή και την υγρασία σε διάφορα επιδόρπια. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε φασόλια σε παρασκευές όπως κέικ, brownies και μαλακά μπισκότα χωρίς η γεύση τους να γίνεται αντιληπτή.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα με όσπρια
Η υφή των μαγειρεμένων οσπρίων τα καθιστά ασφαλή έτσι ώστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην κουζίνα πάντα υπό την επίβλεψή σας. Γνωρίζοντας καλύτερα τα όσπρια και συμμετέχοντας στη διαδικασία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τα παιδιά να θέλουν να δοκιμάσουν τη συνταγή από περιέργεια! Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα όσπρια δημιουργώντας διαφορετικά σχέδια, χαρούμενα πρόσωπα και ο,τιδήποτε άλλο επιτάσσει η φαντασία τους. Έτσι τα παιδιά εξοικειώνονται περισσότερο με τα όσπρια αυξάνοντας την πιθανότητα να τα εντάξουν στο διαιτολόγιό τους.
Περιμένω τις απορίες σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com