Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή των παιδιών την περίοδο των Χριστουγέννων;

Ευσταθία Παπαδά

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι γεμάτες με τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, αλλαγή της ρουτίνας τόσο στο διατροφικό πρόγραμμα όσο και στις ώρες του ύπνου των παιδιών. Αν αυτό σας προκαλεί αναστάτωση δείτε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών αυτήν την περίοδο.

Παρέχετε ισορροπημένα γεύματα στα παιδιά πριν τα εορταστικά πάρτυ

Η παράλειψη γευμάτων τις εορταστικές ημέρες έτσι ώστε να μπορούμε να φάμε χωρίς ενοχές στα γιορτινά τραπέζια είναι μια λανθασμένη τακτική για μικρούς και μεγάλους. Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα snacks των παιδιών έτσι ώστε να μη φτάσουν πεινασμένα στο τραπέζι και καταναλώσουν περισσότερο φαγητό από το σύνηθες. Αν είστε καλεσμένοι σε ένα εορταστικό δείπνο τότε το μεσημεριανό των παιδιών θα πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά πλήρες περιέχοντας πρωτεΐνη που ενισχύει τον κορεσμό και τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες πέρα από την ενίσχυση του κορεσμού, θα συμβάλλουν στην αποφυγή των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την υπερκινητικότητα και την αναστάτωση των παιδιών. Μία σούπα λαχανικών με τυρί και ψωμί ολικής άλεσης είναι μία πολύ ελαφριά ιδέα που συνδυάζει τα παραπάνω συστατικά.

Διαχειριστείτε την επιθυμία των παιδιών για γλυκά

Η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι γενετικά προκαθορισμένη σε μεγάλο βαθμό σε μικρούς και μεγάλους και γι’ αυτό τα χριστουγεννιάτικα γλυκά αποτελούν πειρασμό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα γλυκά αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση που θα πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά. Η στέρηση των γλυκών λοιπόν δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να διαχειριστείτε την επιθυμία των παιδιών, αλλά το μέτρο στην κατανάλωση είναι ο χρυσός κανόνας. Όταν τα παιδιά ξεφεύγουν από το μέτρο μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία τους για γλυκό με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε να φτιάχνετε εσείς τα γιορτινά γλυκά προκειμένου να επιλέγετε ποιοτικά συστατικά. Αποφύγετε τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη, καθώς φαίνεται να μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των παιδιών. Επιπλέον, φαίνεται ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να ενισχύσει την όρεξη και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Οι φυτικές ίνες είναι σύμμαχος της υγείας των παιδιών

Οι φυτικές ίνες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία του εντέρου των παιδιών, καθώς πέρα από την ενίσχυση της κινητικότητας και της λειτουργίας του, αποτελούν και τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Καθώς οι γιορτές βγάζουν τα παιδιά από τη διατροφική τους ρουτίνα, είναι πολύ εύκολο να παραλείπουν τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό εκτός των εορταστικών γευμάτων και δείπνων να τηρείτε όσο γίνεται τη διατροφική ρουτίνα των παιδιών, μαγειρεύοντας όσπρια και ζυμαρικά ολικής άλεσης, συνοδεύοντας τα γεύματά τους με λαχανικά και δίνοντας φρούτα ως snacks.

Διατηρείτε τα παιδιά καλά ενυδατωμένα

Πολλά από τα γιορτινά εδέσματα είναι αρκετά αλμυρά και είναι πιθανό τα παιδιά να αισθάνονται αρκετά συχνά διψασμένα. Ωστόσο, η δίψα είναι σημάδι ότι τα παιδιά έχουν ήδη αφυδατωθεί και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους προσφέρετε νερό τακτικά, αλλά και πλούσια σε νερό τρόφιμα όπως φρούτα ή λαχανικά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ως μέσο ενυδάτωσης τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές.

Απολαύστε τις διακοπές μαζί με τα παιδιά σας

Είναι σημαντικό να απολαύσετε τις ημέρες αυτές με τα παιδιά σας και τους φίλους σας. Αν τα παιδιά καταναλώσουν πολλή ζάχαρη και λιγότερα φρούτα και λαχανικά για μία ημέρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε και να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Η επόμενη ημέρα είναι μία ευκαιρία να εξισορροπήσετε την κατάσταση με περισσότερο υγιεινές επιλογές και ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved