Εύκολα tips για να κρατήσουμε τα παιδιά ενυδατωμένα και το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι εδώ και η καλή ενυδάτωση είναι ακόμα περισσότερο επιτακτική για μικρούς και μεγάλους.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά δεν πρέπει να περιμένουμε να παραπονεθούν ότι διψούν, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη αφυδατωμένα κατά τουλάχιστον 3%.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πέρα από την ικανοποίηση του αισθήματος δίψας, το νερό αποτελεί ένα μηχανισμό διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει υγρά και θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην πέψη και στη γνωστική λειτουργία και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Για να καταλάβουμε πότε ένα παιδί έχει αφυδατωθεί πέρα από τη δίψα, τα σκουρόχρωμα ούρα, η ζάλη και ο λήθαργος είναι μερικά από τα σημάδια της αφυδάτωσης.
Ο παρακάτω πίνακας μας πληροφορεί σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών σε υγρά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Ας δούμε παρακάτω μερικά tips για να κρατήσουμε τα παιδιά ενυδατωμένα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυξάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών
Το σκέτο νερό δεν αποτελεί το μοναδικό μέσο ενυδάτωσης, καθώς πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Προσφέρουμε καρπούζι, φράουλες, μπρόκολο, σέλινο, αγγούρια και άλλα φρούτα και λαχανικά στα κυρίως γεύματα και ως snack, ενώ οι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών παραμένουν ο ημερήσιος στόχος.
Κάνουμε την κατανάλωση υγρών διασκεδαστική
Αφήνουμε τα παιδιά να διαλέξουν τα δικά τους ποτήρια ή παγούρια στα αγαπημένα τους χρώματα ή με τους αγαπημένους τους χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό η ενυδάτωση μπορεί να γίνει πιο εύκολη για εμάς και πιο διασκεδαστική για τα παιδιά.
Δίνουμε γεύση και χρώμα στο νερό
Μπορούμε να καταψύξουμε διάφορα φρούτα όπως βατόμουρα ή cranberries σε παγάκια για να τα προσθέτουν στο νερό τους τα παιδιά. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε λεπτές φέτες από φρέσκα φρούτα ή λαχανικά όπως λεμόνι, καρπούζι ή πορτοκάλι, αλλά και ποσότητες από βότανα, όπως η μέντα ή ο δυόσμος, σε περίπτωση που αρέσουν στα παιδιά.
Φτιάχνουμε σπιτικές γρανίτες
Κάνουμε πουρέ από τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών και τα τοποθετούμε στις ειδικές θήκες για γρανίτες. Οι γρανίτες τέτοιου τύπου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) αποτελούν έναν τρόπο ενυδάτωσης αλλά και κάλυψης της επιθυμίας των παιδιών για γλυκό ή παγωτό.
Βεβαιωνόμαστε ότι το νερό είναι εύκολα προσβάσιμο για τα μικρά παιδιά
Εάν δεν μπορούν να φτάσουν στο νεροχύτη ή το ψυγείο, μπορούμε να έχουμε ένα δοχείο με νερό και μερικά ποτήρια σε ένα μέρος που τα παιδιά μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια.
Δημιουργούμε ένα σύστημα υπενθύμισης για την κατανάλωση νερού
Αν τα παιδιά ξεχνούν να καταναλώσουν νερό, ένας πίνακας στο ψυγείο που θα μπορούν να σημειώνουν κάθε φορά που πίνουν νερό μπορεί να είναι χρήσιμος. Επιπλέον ή η χρήση μιας υπενθύμισης ή εφαρμογής στο κινητό μας μπορεί να μας υπενθυμίζει την κατανάλωση νερού για μικρούς και μεγάλους.
Τέλος, δεν ξεχνάμε να δίνουμε νερό στα παιδιά 30 λεπτά πριν από έντονη άσκηση ή παιχνίδι, καθώς και να τους υπενθυμίζουμε να πίνουν μικρές ποσότητες νερού κάθε περίπου 20-30 λεπτά.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com