Ποια είναι τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα για την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους!
Σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών επιστημονικών φορέων, μια έγκυος γυναίκα πρέπει να καταναλώνει δύο έως τέσσερις μερίδες φρούτων καθημερινά.
Μια μερίδα φρούτων ισοδυναμεί είτε με ένα φλιτζάνι κομμένων φρούτων είτε με φρούτο μεγέθους μιας μπάλας τένις. Η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες τα καθιστούν ιδανικές τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των φρούτων είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό, ενός συστατικού που είναι απαραίτητο για την καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ας μην ξεχνούμε ότι η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη μητέρα όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς συμβάλλει στην υγεία του αμνιακού σάκου και του πλακούντα. Επιπλέον, η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από πρωινή αδιαθεσία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.
Το καλοκαίρι λοιπόν είναι η ιδανική στιγμή για να προσθέσετε περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας. Παρακάτω δείτε μερικά καλοκαιρινά φρούτα που προσφέρουν έναν υπέροχο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και ενυδάτωσης.
Ροδάκινο
Το ροδάκινο είναι πολύ πλούσιο σε νερό και βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι με φρέσκου ροδάκινου περιέχει περίπου το 20% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ακόμη, το ροδάκινο είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενός αρκετά συχνού προβλήματος στην εγκυμοσύνη.
Βερύκοκο
Τα βερύκοκα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας και του μωρού, ενώ περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή. Παρέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, ενώ έχουν και χαμηλή θερμιδική αξία. Ενδεικτικά 2 μεγάλα βερίκοκα ή 4 μικρά βερίκοκα παρέχουν μόλις 70Kcal.
Μούρα
Βατόμουρα, μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, αλλά και σε ανθοκυανίνες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και μπλε μούρα και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον τα μούρα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα στοιχείο απαραίτητο για τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού και έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Είναι γεμάτο με ανόργανα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες, ένα συστατικό με ισχυρή αντικαρκινική δράση και απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πεπόνι
Το πεπόνι έχει υψηλά επίπεδα β-καροτενίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική ανάπτυξη, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Προσφέρει επίσης κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.
Κεράσια
Τα κεράσια είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυτικών ινών και άλλων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου καθώς περιέχουν μελατονίνη. Αν ταλαιπωρήστε από αϋπνίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα κεράσια μπορούν να σας βοηθήσουν.
Μάνγκο
Μια μερίδα μάνγκο προσφέρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την ανοσολογική υποστήριξη και την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Πώς να καθαρίσετε τα καλοκαιρινά φρούτα
Είναι σημαντικό για την ασφάλειά σας να πλένετε τα φρούτα αμέσως όταν τα φέρετε στο σπίτι από το μανάβικο ή τη λαϊκή αγορά. Ακόμη και αν η φλούδα δεν είναι βρώσιμη, το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια του φλοιού του φρούτου στο βρώσιμο τμήμα.
Φρούτα βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας;
Παρόλο που δεν υπάρχει αποδεδειγμένη διαφορά στη διατροφική αξία μεταξύ των συμβατικά και των βιολογικά καλλιεργημένων φρούτων, τα βιολογικά προϊόντα εκτίθενται λιγότερο σε φυτοφάρμακα και τοξικές ουσίες. Έτσι, λοιπόν η επιλογή τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αποτελεί έναν τρόπο μείωση της έκθεσης σε χημικά και φυτοφάρμακα.
Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com