Το παιδί μου ασχολείται συνεχώς με τον υπολογιστή και το ίντερνετ. Είναι επικίνδυνο;
Η χρήση του διαδικτύου σήμερα έχει επηρεάσει τις ζωές μας σε όλους τους τομείς, επαγγελματικό, οικονομικό, επικοινωνιακό ακόμα και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
Η πρωταρχική του χρήση είχε ως στόχο την γνώση, την πληροφόρηση και την ανταλλαγή απόψεων. Στις μέρες μας όμως, η χρήση του ίντερνετ έχει επικρατήσει να περιορίζεται για το σκοπό της διασκέδασης, των παιχνιδιών και των κοινωνικών γνωριμιών, ειδικά από τους νεαρούς έφηβους που θέλουν να συμβαδίσουν με την εποχή τους. Οι περισσότεροι γονείς, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις στους υπολογιστές και έτσι δεν γνωρίζουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο διαδίκτυο, γεγονός που λογικά τους ανησυχεί και τους φοβίζει.
Το παιδί είναι πολύ ευάλωτο στη χρήση του ίντερνετ και μπορεί εύκολα να εθιστεί στο διαδίκτυο. Είναι ωφέλιμο, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 14, να υπάρχει γονεϊκός έλεγχος και οριοθέτηση της χρήσης του διαδικτύου. Εικόνες και σελίδες με ακατάλληλο ή ακόμα και επικίνδυνο περιεχόμενο δεν είναι τόσο δύσκολο να εμφανιστούν και εδώ χρειάζεται η ωριμότητα ενός μεγαλύτερου. Η επίβλεψη του γονιού ή του δασκάλου στο σχολείο φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση, ειδικά όταν αυτή συνδυαστεί με τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον υπολογιστή, που θα απαγορεύουν το «σερφάρισμα» σε σελίδες αμφιβόλου καταλληλότητας από έναν ειδικό προγραμματιστή.
Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας