«Πότε μπορεί το παιδί μου να γνωρίσει το νέο μου σύντροφο;»
Μία ερώτηση που βγαίνει γεμάτη αγωνία από το στόμα του γονιού. Η απάντηση είναι ΝΑΙ, όταν ο ίδιος ο γονιός νιώθει σίγουρος ότι έχει βρει τον άνθρωπο που θέλει να μοιραστεί την υπόλοιπη ζωή του μαζί ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της.
Ο γονιός έχει δικαίωμα να ξαναφτιάξει τη ζωή του, να βρει έναν σύντροφο, να έχει ερωτική ζωή. Αυτό που χρειάζεται όμως να προσέξει είναι τα παρακάτω:
• Δεν γνωρίζω όποιον ερωτικό σύντροφο έχω στο παιδί μου
• Δεν βιάζομαι να του γνωρίσω το νέο μου σύντροφο
• Σιγουρεύομαι πρώτα για τα δικά μου συναισθήματα απέναντι στη νέα μου σχέση
• Εξετάζω αν έχει μέλλον η νέα μου σχέση
• Δεν παρασύρομαι από λόγια που βλέπω όμως ότι δεν συνοδεύονται από πράξεις
• Δεν κρύβω ότι έχω ένα παιδί και το παρουσιάζω ξαφνικά στο σύντροφό μου ως "έκπληξη"
• Βάζω όρια και περιφρουρώ ότι ο νέος μου σύντροφος δεν είναι ο γονιός του παιδιού μου
• Δεν απαιτώ από το παιδί μου να τον δεχτεί στη ζωή του.
• Δεν βιάζομαι να τους δω να έχουν μία καλή σχέση
• Δεν υποτιμώ τον νέο μου σύντροφο, κυρίως αν δεν έχει δικά του παιδιά
«Είμαι χωρισμένος γονιός. Πρέπει το παιδί μου να γνωρίζει για την προσωπική μου ζωή;»
Πολλές φορές η αγωνία του "να πάνε όλα καλά", σπρώχνει το γονιό στο να ζητάει ανυπόμονα αποδείξεις γι αυτό το "καλά". Έτσι, μπορεί να γίνεται φορτικός στον νέο σύντροφο και να του μιλάει διαρκώς για το πώς θα πρέπει να μιλήσει στο παιδί του, στο να θεωρεί ότι εφόσον εκείνος μπορεί να μην έχει παιδιά σημαίνει και ότι δεν καταλαβαίνει και ότι δεν ξέρει... Επίσης, μπορεί να προσπαθεί να ακούσει από το παιδί του πόσο καλή επιλογή έκανε, πόσο καλός είναι ο νέος μπαμπάς για παράδειγμα, έτσι ώστε να βγει από τις δικές του τύψεις.
Επειδή εγώ βρήκα το νέο μου σύντροφο και τον έχω επιλέξει, δεν σημαίνει ότι και το παιδί μου έκανε το ίδιο. Αν δεν τον θέλει, δεν τον συμπαθεί, μην προσπαθώ να του τον επιβάλλω στη ζωή του. Ας δώσω χρόνο και στους δυο τους και είναι πολύ πιθανό χωρίς τη δική μου πίεση να βρουν ή να "φτιάξουν" το δικό τους τρόπο επικοινωνίας και τη δική τους σχέση!
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τους ανώριμους και εγωκεντρικούς όμως γονείς, όπου όποιον γνωρίζουν ενθουσιάζονται και βιάζονται να τον γνωρίσουν στο παιδί τους, χωρίς να σκεφτούν αν θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής μαζί του. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που θεωρούν "μαγκιά" (κυρίως το βλέπουμε από τους πατεράδες) να γνωρίζουν κάθε καινούργια γκόμενα στο γιο τους ως ένδειξη ανδρισμού και να δείξουν ότι "δεν έγινε και τίποτα που χώρισαν" με τη μάνα τους!
Κακό στο παιδί μας δεν κάνει το να συνεχίσουμε και να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας. Κακό του κάνει το να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ανώριμοι και εγωκεντρικοί έφηβοι - τουλάχιστον ο έφηβος δικαιολογείται λόγω ηλικίας - με λάθος και βιαστικές αποφάσεις, χωρίς τη λογική κρίση.
Διαβάστε επίσης: «Έχω χωρίσει και σκέφτομαι να ξαναφτιάξω τη ζωή μου. Θα είναι καλό για το παιδί μου;»
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!