«Πώς θα καταλάβω ότι το πέος του παιδιού μου είναι φυσιολογικό;»
Πόσοι γονείς δεν αγωνιούν για το μέγεθος του πέους του γιου τους και πόσοι είναι εκείνοι πάλι που υπερηφανεύονται; Πόσα πειράγματα ανάμεσα στους γονείς που έχουν γιο προς τους γονείς που έχουν κόρες για το ...τι θα τους κάνει ο γιος τους όταν μεγαλώσει με το μεγάλο μόριό του!
Πόσοι γονείς δέχονται πειράγματα από άλλους γονείς σχετικά με το μέγεθος του πέους του δικού τους παιδιού! Η ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα λοιπόν, ξεκινάει πριν καν το ίδιο το αγοράκι προλάβει να μεγαλώσει και να αρχίσει να αναρωτιέται για το μέγεθος του πέους του, άλλωστε έχουν ανησυχήσει άλλοι πριν από αυτό, για αυτό!
Μάλιστα είναι γεγονός πως το μέγεθος του πέους είναι κάτι που βασανίζει τους γονείς στην παιδική αλλά και εφηβική ηλικία πολλές φορές, του παιδιού τους. Μία αγωνία που αρκετά συχνά καταφέρνουν μάλιστα να την μεταδώσουν και στο γιο τους, όπου εξακολουθεί ως άνδρας να έχει την ίδια ανησυχία μετέπειτα. Με άλλα λόγια, καλό είναι ο γονιός να μην κάνει σχόλια (αρνητικά αλλά ούτε και θετικά) μπροστά του.
Ας έχει λοιπόν ο κάθε γονιός στο μυαλό του:
• Το μέγεθος του πέους και η σωστή εκτίμησή του εξαρτάται από την ηλικία του αγοριού αλλά και από τον σωστό τρόπο μέτρησης.
• Ο σωματότυπος του παιδιού επίσης μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι το πέος είναι μικρό, ειδικά αν υπάρχει περίσσεια υποδόριου λίπους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
• Το παθολογικό μέγεθος καθορίζεται ηλικιακά ανά έτος ηλικίας του παιδιού και ξεκινάει από τα 1,9 εκατοστά για τα βρέφη και φτάνει μέχρι τα 3,7 εκατοστά για τα αγόρια 10-11 ετών.
Αρκετά συχνά βλέπουμε αγόρια που έχουν παραπανίσιο βάρος και οι γονείς του ανησυχούν γιατί δεν βλέπουν το πέος του να έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος. Εγώ με την σειρά μου αναρωτιέμαι βέβαια, πώς γίνεται αυτοί οι γονείς να μην βλέπουν τα κιλά του παιδιού τους, την κοιλιά του ή το σωσίβιο που από την τόσο μικρή ηλικία "φοράει", πώς λοιπόν θέλουν να δουν το πραγματικό μέγεθος που κρύβεται κάτω από όλο αυτό το λίπος; Άρα λοιπόν, όταν έχουμε να κάνουμε με παχουλό αγόρι να γνωρίζουμε πως "υπάρχει και άλλο κάτω από το λίπος που απλά δεν φαίνεται!" Επίσης, καλό είναι να θέλουν ο γιος τους να έχει έναν "αξιοπρεπή ανδρισμό", δεν χρειάζεται όμως να φροντίσουν να έχει και "αξιοπρεπή υγεία"; Πώς θα γίνει αυτό όταν δεν φροντίζουν οι ίδιοι να του μάθουν μία πιο σωστή διατροφή;
Ένα δεύτερο θέμα είναι με την μέτρηση, που συνηθίζουν οι γονείς να κάνουν από μόνοι τους με αποτέλεσμα εφόσον βέβαια δεν είναι ειδικοί και δεν γνωρίζουν να μην μπορούν να την κάνουν σωστά. Η βοήθεια του ειδικού μπορεί να τους βγάλει από την αγωνία τους, δίνοντάς τους την σωστή πληροφόρηση.
Ένα τρίτο θέμα που προκύπτει έχει να κάνει με την ψυχολογία του παιδιού, που οι γονείς μπορούν άθελά τους βέβαια να του μεταφέρουν το άγχος τους. Όταν λοιπόν το αγοράκι γίνει άνδρας μπορεί να "ψάχνει" και εκείνο το μέγεθος του μορίου του, όπου δεν πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό αλλά πως υστερεί, όπως του έλεγαν τότε στην μικρή του ηλικία!
Πώς γίνεται η μέτρηση;
Η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται μετά από την αποκάλυψη της βαλάνου, σύλληψή της με το δείκτη και τον αντίχειρα και ελαφριά έλξη του πέους. Το άκρο του χάρακα θα πρέπει να απωθεί το δυνατόν περισσότερο υποδόριο λίπος ώστε να έχουμε σωστή μέτρηση. Μετράμε την απόσταση από την ηβική σύμφυση έως την άκρη της βαλάνου.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!