«Δεν έχω διάθεση για σεξ! Τι φταίει;»
«Δεν έχω όρεξη για να κάνω σεξ με τον σύντροφό μου! Εκείνος με πιέζει αλλά εγώ το αποφεύγω. Έχει αρχίσει και παραπονιέται ήδη... Τι να κάνω; Δεν θέλω να τον χάσω!»
Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι ένα συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες σε διαφορετικές ηλικίες και φάσεις στη ζωή τους. Μερικοί από τους λόγους είναι οι παρακάτω:
1. Συφκρουσιακές σχέσεις: Λέμε πως η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία είναι κατά πολύ διαφορετική από την ανδρική. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως αν η σχέση παρουσιάζει προβλήματα, το πρώτο που την πληρώνει – συνειδητά ή μη – είναι το σεξ. Αλήθεια, πως μπορείς να κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο που στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας τσακώνεστε ή τον νιώθεις αδιάφορο απέναντί σου;
2. Αρνητική εικόνα σώματος: Όταν μία γυναίκα δεν είναι ευχαριστημένη από την εικόνα της, όταν δεν της αρέσει το σώμα της, τότε είναι πολύ πιθανό να προσπαθεί να το ...κρύψει. Αποτέλεσμα, να αρχίσει να υποφέρει και η σεξουαλική της ζωή, καθώς αποφεύγει να συνευρεθεί σεξουαλικά με τον σύντροφό της για να μην ...εκτεθεί. Πόσο μάλλον τώρα το καλοκαίρι που μπορεί να αποφεύγει και την έκθεση στην παραλία...
3. Τα κιλά της εγκυμοσύνης: Η εγκυμοσύνη εκτός από τα καλά της έχει και τα αρνητικά της. Αρκετές γυναίκες – ευτυχώς όχι όλες – αισθάνονται άβολα με το σώμα τους που έχει αλλάξει, παίρνοντας βάρος, κάνοντας κατακρατήσεις. Ντρέπομται να το δείξουν στο σύζυγό τους, σκεπτόμενες πως δεν θα το βρει εεωτικό και αισθησιακό, ότι θα το συγκρίνει με άλλα «θηλυκά» γυναικεία σώματα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και μετά τη γέννα, όπου ναι μεν το μωρό δεν βρίσκεται πλέον στην κοιλιά, αλλά το σχήμα της δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη διαφορά, το στήθος βγάζει γάλα, οι γοφοί και η λεκάνη δεν θυμίζουν το σώμα της προ εγκυμοσύνης... Η άσχημη εικόνα σώματος που έχει η κάθε γυναίκα, άσχετα από την αιτιολογία της, μπορεί να ευθύνεται για την μειωμένη αυτοπεποίθηση της, μειώνοντας την επιθυμία της για ερωτική επαφή.
4. Προβλήματα υγείας: Πότε έκανες εξετάσεις τελευταία φορά; Πότε έλεγξες το θυρεοειδή αδένα σου και την χοληστερίνη; Πότε είδες τις ορμόνες σου; Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι αρκετές γυναίκες χάνουν την ερωτική τους επιθυμία λόγω προβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, διάφορα γυναικολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αγγειοπάθειες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα, ψυχικές διαταραχές (αγχώδεις, καταθλιπτικές, κλπ)...
5. Πόνος πριν ή και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής: Πρόκειται για σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να έχουν ως αιτιολογία οργανικότητα, όπως ανέφερα παραπάνω (γυναικολογικές παθήσεις) ή ψυχολογικά αίτια. Η μη αντιμετώπισή της όμως κάνει τη γυναίκα να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή εφόσον είναι δυσάρεστη και της προκαλεί πόνο.
6. Χρόνιο στρες: Είναι γεγονός πως σήμερα οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί, οι αυξημένες υποχρεώσεις, το πιεστικό ωράριο, η ευθύνες, η οικονομική δυσχέρεια, δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε και να απολαύσουμε τη σεξουαλική μας ζωη, επηρεάζοντας αρνητικά την ερωτική μας διάθεση.
7. Κατάθλιψη: Μία πολύ συχνή ψυχική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία λίμπιντο αν δεν αντιμετωπιστεί.
8. Ορμονικές διαταραχές: Οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να εμφανισούν σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας (μετά τη γέννα, στο θηλασμό, στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση) μπορούν να μας βγάλουν από το μυαλό την ιδέα της ερωτικής επαφής...
9. Η μητρότητα: Κυρίως αν πρόκειται για νέα μανούλα, το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για το πόσο καλά θα τα καταφέρει, όπως και η φροντίδα του μωρού της που την θέλει εκεί σχεδόν όλο το 24ωρο σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές και γενικότερα ο νέος της ρόλος την απομακρύνουν από τη σεξουαλική ζωή.
10. Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση: Φάση ζωής που από μόνη της μπορεί να απομακρύνει τη γυναίκα από το σεξ, καθώς όπως προαναφέρθηκε οι ορμονες χορεύουν στο δικό τους σκοπό, αλλά και επειδή ερχεται ατιμέτωπη με την κολπική ξηρότητα που μπορέι να κάνει επώδυνη την σεξουαλική επαφή.
11. Θεραπείες υπογονιμότητας και γυναικολογικές επεμβάσεις: Αρνητικά επίσης μπορεί να λειτοργήσουν και οι θεραπείες γονιμότητας λόγω της ορμονοθεραπείας αλλά και του άγχους τεκνοποίησης.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή