Είτε ανήκεις σε εκείνες τις γυναίκες που ήταν όνειρο ζωής η μητρότητα, είτε σε εκείνες που απλά τους …προέκυψε, τα ερωτηματικά γύρω από το τι μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις και τι πρέπει να προσέξεις ή και να διακόψεις ακόμα, είναι σχεδόν τα ίδια!
Είναι γεγονός πως η εγκυμοσύνη είναι ο πιο σημαντικός σταθμός στη ζωή μιας γυναίκας. Μέσα από το δικό της σώμα και τη δική της ψυχή, θα βγει ένας άλλος «μικρός άνθρωπος». Η γέννηση του παιδιού της σηματοδοτεί την ολοκλήρωσή της και την ωριμότητά της ως γυναίκα, σύντροφος και μητέρα. Και όπως γνωρίζουμε, στο διάστημα αυτό συμβαίνουν πολλές ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές, καθώς ο ψυχισμός της επηρεάζεται όχι μόνο από την νέα αυτή φάση ζωής αλλά και από τις ορμόνες.
Ένα όμως από τα κυρίαρχα θέματα που βγαίνουν στο προσκήνιο, είναι το πόσο συχνά πρέπει να κάνει σεξ το ζευγάρι. Σίγουρα, η σεξουαλική ζωή επηρεάζεται από μία εγκυμοσύνη, είτε γιατί ο γιατρός το επιβάλλει, είτε επειδή το πρώτο κυρίως τρίμηνο τα συμπτώματα (εμετοί, ζαλάδες κλπ) χαλούν την ερωτική επιθυμία, είτε γιατί οι δύο σύντροφοι μπορεί να φοβούνται μην προξενήσουν βλάβη στο έμβρυο ή ακόμα και οι σωματικές αλλαγές της μέλλουσας μαμάς, που βλέπει το σώμα της να αλλάζει, να μην αισθάνεται πλέον τόσο θηλυκή. Από την άλλη, πολλές είναι οι γυναίκες που αισθάνονται ότι όλη αυτή η «έκρηξη» ορμονών είναι σαν να πυροδοτεί την ερωτική τους επιθυμία και νιώθουν πως έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική διάθεση.
Η παγίδα της «σεξουαλικής σιωπής»
Η απάντηση λοιπόν, στο πόσο συχνά πρέπει το ζευγάρι να κάνει σεξ, δεν είναι συγκεκριμένη, εφόσον όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι και η κάθε γυναίκα βιώνει την περίοδο της εγκυμοσύνης της διαφορετικά, όπως όμως και ο σύντροφός της. Αυτό που μπορούμε όμως να τονίσουμε είναι πως το ζευγάρι χρειάζεται να προσέξει να μην πέσει στην παγίδα της «σεξουαλικής σιωπής». Ας έχουν στο μυαλό τους οι δύο σύντροφοι και μελλοντικοί γονείς, ότι η ερωτική πράξη μπορεί να συνεχίσει να είναι ευχάριστη και για τους δύο. Δεν υπάρχει αριθμός στη συχνότητα των επαφών, εφόσον το ίδιο το ζευγάρι είναι αυτό που την καθορίζει.
Οι γυναικολόγοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι επαφές να είναι πιο συχνές, έτσι ώστε οι συσπάσεις λόγω του οργασμού να βοηθήσουν το έμβρυο να «κατέβει».
Εμείς, ως ψυχικοί θεραπευτές της σχέσης, αυτό που τονίζουμε είναι ότι η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού στην εγκυμοσύνη, βοηθάει στο να νιώθουν οι δύο σύντροφοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον, φέρνει ψυχική εγγύτητα και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ακόμη η σωματική τρυφερότητα και ο αισθησιασμός που αναβλύζει όταν ο άνδρας ξαπλώνει δίπλα στην έγκυο γυναίκα του, χαϊδεύοντας απαλά το μωρό του πάνω από την κοιλιά της, δείχνοντάς της όλη τη συναισθηματικότητά του, δένει το ζευγάρι και τους φέρνει πιο κοντά. Άλλωστε η καλή ψυχική και σωματική κατάσταση της εγκύου εξασφαλίζει ένα υγιές μωρό.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Διαβάστε επίσης:
Ποια στάση στο σεξ είναι η κατάλληλη για κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης;
Σεξ κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης: 7 ασφαλείς στάσεις και όλα όσα ντρέπεστε να ρωτήσετε
Η επιθυμία για σεξ χάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μύθος ή αλήθεια;
Στάσεις του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποιες να δοκιμάσετε και ποιες όχι!
Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι επικίνδυνο;