Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για την Πρωτομαγιά - Βίντεο και φύλλα εργασίας για παιδιά
Πώς μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για την Πρωτομαγιά.
Η Πρωτομαγιά, αν και βρίσκεται στη σκιά του εορτασμού της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, του Πάσχα, κουβαλά, με τον διπλό της συμβολισμό, σημαντική κληρονομιά.
Τον διαχρονικό εορτασμό της Άνοιξης από τη μεγάλη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων, τα Ανθεστήρια, βασισμένη στο μύθο της Περσεφόνης, μέχρι τις υπέροχες πρωτομαγιάτικες παραδόσεις σε πολλές πόλεις της χώρας μας.
Παράλληλα όμως η μέρα αποδίδει τιμή στον αγώνα των εργατών για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και την καθιέρωση του 8ωρου στην εργασία.
Βίντεο - Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά (plus ο μύθος της Περσεφόνης)
Στο βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτονται οι λόγοι που γιορτάζεται η Πρωτομαγιά!
Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μια καλή ευκαιρία για να μιλήσετε με τα παιδιά σας για τη σημασία της εργασίας και του σεβασμού προς τους εργαζόμενους.
Επιπλέον πράγματα που μπορείτε να πείτε στα παιδιά με αφορμή την πρωτομαγιά
- Αρχίστε μιλώντας για τους λόγους που γιορτάζουμε αυτή την ημέρα. Μην ξεχάσετε ν’ αναφέρετε τον μύθο της Περσεφόνης, τ’ Ανθεστήρια και τις παραδόσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
- Μιλήστε για τον αγώνα των εργατών του 1886 στο Σικάγο.
- Εξηγήστε στα παιδιά σας τη σημασία της εργασίας και τον λόγο για τον οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
- Συζητήστε για τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εργάζονται και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν.
- Επισημάνετε ότι η Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα για να τιμήσουμε τους εργαζόμενους και να δείξουμε την εκτίμησή μας για το έργο τους.
- Μιλήστε για τα ήθη και τα έθιμα γύρω από το Μαγιάτικο στεφάνι
Φύλλα εργασίας για παιδιά
Δείτε το βίντεο, μιλήστε στα παιδιά για την ημέρα της Πρωτομαγιάς και έπειτα ζητήστε τους να ασχοληθούν με τα παρακάτω διασκεδαστικά φύλλα εργασίας.
Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ
Λίγα λόγια για το Sakidio.gr και τους δημιουργούς του:
Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).
To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.
Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.
Κανάλι στο YouTube