Μαθαίνοντας για τη μέλισσα: Λατρευτικό σύμβολο στον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό-Φύλλα εργασίας

Παιδί - Μελισσοκόμος

Bigstock

«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής» -  Albert Einstein

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του σύγχρονου κόσμου καθώς η υποβάθμισή του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες γενιές.

Στη κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις αναγκαίες παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις, η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας του πλανήτη είναι επιτακτική ανάγκη.

Ένας ουσιαστικός τρόπος προσέγγισης των δύσκολων εννοιών σε θέματα περιβάλλοντος είναι το παράδειγμα και το βίωμα, μέσα από τα οποία τα παιδιά εξάγουν αβίαστα τα συμπεράσματά τους.

H 20η Μαϊου, με απόφαση του ΟΗΕ, έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Η μέρα αυτή έχει σκοπό για να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.

Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε : «Όταν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη γη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει», κάποιοι αμφισβήτησαν τα λόγια του. Σήμερα από αρκετούς μελετητές αμφισβητείται ακόμη ότι η φράση αυτή ανήκει στο διάσημο φυσικό και μαθηματικό. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί την σπουδαιότητα της μέλισσας για την επιβίωσή μας στη γη.

Εκπληκτικά πράγματα για τις μέλισσες και φύλλα εργασίας για παιδιά

Bigstock

Γιατί εξαρτόμαστε όλοι από τις μέλισσες;

Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων.

Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.)

Επιπλέον, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη επικονίαση είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν χρειάζονται επικονίαση. Ο όγκος της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από τους επικονιαστές έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχουν οι επικονιαστές στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ιστορία της μέλισσας

Η μέλισσα, που θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αρχαίοι Έλληνες αναγνώρισαν την αξία της και της έδωσαν μυθικό χαρακτήρα.

Κατά την ελληνική μυθολογία η Μέλισσα ήταν νύμφη και με την αδελφή της Αμάλθεια ήταν τροφοί του θεού Δία. Όταν εκείνος ήταν βρέφος τον τάιζαν με γάλα και μέλι στο όρος Ίδη της Κρήτης. Υπάρχει και η παράδοση ότι, όταν ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία το ανακάλυψε, μεταμόρφωσε τη νύμφη Μέλισσα σε σκουλήκι. Μεγαλώνοντας ο Δίας τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη ξανά σε μέλισσα.

Βίντεο: Η μέλισσα! Ένα εκπληκτικό έντομο!

Με το βίντεο από To Sakidio: «Γιατί είναι σημαντική η μέλισσα» γνωρίζουμε στα παιδιά τον ξεχωριστό κόσμο των μελισσών, την δομή της κοινωνίας τους, την ανατομία τους, τα πολύτιμα προϊόντα τους, τη σύνδεσή τους με τη βιοποικιλότητα και τη συμβολή τους στην επιβίωση του πλανήτη.

Φύλλα εργασίας για παιδιά και εκπαιδευτικούς

Τα φύλλα εργασίας, που θα βρείτε παρακάτω και δημιουργήθηκαν για να μάθουν στα παιδιά περισσότερα για τη μέλισσα, υποστηρίζουν το βίντεο, εμπλουτίζουν και σταθεροποιούν τη γνώση καλλιεργώντας δεξιότητες παρατήρησης, διερευνητικής μάθησης, κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων καθώς και στάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ενσυναίσθησης, ανάληψης προσωπικής ευθύνης, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ

Λίγα λόγια για το Sakidio.gr και τους δημιουργούς του:

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved