Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Φύλλα εργασίας και δραστηριότητες για παιδιά
Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία των βουνών και των ορεινών περιοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών ξεκίνησε το 2003, όταν η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ορεινά Συστήματα (UNEP – United Nations Environment Programme) πρότεινε τη δημιουργία μιας ετήσιας εκδήλωσης για να επισημάνει τη σημασία των ορεινών περιοχών στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η ημέρα αυτή παρέχει την ευκαιρία να εστιαστεί η προσοχή σε διάφορα θέματα που αφορούν τα βουνά, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, και οικονομικών πτυχών. Επιδιώκει επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της διατήρησης και της βιώσιμης ανάπτυξης σε ορεινές περιοχές, καθώς και την ανάγκη προστασίας της ποικιλομορφίας της φύσης που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές.
Οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου) δημιούργησαν ένα αφιέρωμα για τα βουνά και στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου προσεγγίζοντας, με αυθεντικότητα ως προς την πιστότητα των εικόνων του, το πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων, φυσικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, των βουνών.
Βίντεο: Ποια είναι τα υψηλότερα βουνά του κόσμου
Tα βουνά, μεγαλοπρεπή και επιβλητικά, ξεπροβάλλουν στον ουρανό και αγγίζουν τα σύννεφα προσφέροντας μια άγρια ομορφιά και αναδεικνύοντας το μεγαλείο της φύσης. Οι τεράστιες οροσειρές και οι κορυφές τους, περιμένουν τον άνθρωπο να τις ανακαλύψει.
Φύλλα εργασίας για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών
Τα βουνά και το οικοσύστημά τους αποτελούν προτεραιότητα για τη διδασκαλία και μάθηση για τους παρακάτω λόγους:
- Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση: Τα βουνά αποτελούν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η γνώση για τα βουνά μπορεί να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών, καθώς και τη συνειδητοποίηση της σημασίας της διατήρησης και προστασίας τους.
- Γεωγραφική Εκπαίδευση: Η μάθηση για τα βουνά συνδέεται με τη γεωγραφία και την κατανόηση του φυσικού τοπίου. Οι μαθητές θα μπορούν να κατανοήσουν τις γεωλογικές διαδικασίες που οδηγούν στο σχηματισμό των βουνών.
- Κοινωνικοοικονομική Σημασία: Πολλά βουνά παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινότητες, παρέχοντας πόρους όπως νερό, ξυλεία, ορυκτά και ενέργεια. Η κατανόηση αυτών των πτυχών μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση των μαθητών για τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές των περιοχών τους.
- Πολιτισμική Κληρονομιά: Σε πολλές κοινότητες, τα βουνά έχουν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Η μάθηση για τα βουνά μπορεί να συνδέσει τους μαθητές με την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις των τοπικών κοινοτήτων.
- Συνδυασμός Διαφορετικών Επιστημών: Η μελέτη των βουνών ενδέχεται να ενθαρρύνει τον συνδυασμό διαφορετικών επιστημών, όπως η γεωγραφία, η γεωλογία, η οικολογία και η κλιματολογία.
Η μελέτη των βουνών και του οικοσυστήματός τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία, που συνδυάζει την εκπαίδευση γύρω από το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφία, την οικολογία και την κοινωνιολογία.
Εκτυπώστε τα φύλλα εργασίας παρακάτω:
Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ
Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).
To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.
Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.
Κανάλι στο YouTube