Οι ρόλοι των γονιών στην οικογένεια
Οι γονείς διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ανατραφούν και θα μεγαλώσουν τα παιδιά.
Το πρώτο και ουσιαστικότερο περιβάλλον του παιδιού είναι η οικογένειά του. Μέσα σ΄αυτήν μεγαλώνει και ωριμάζει σωματικά και συναισθηματικά.
Οι γονείς παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Ο ρόλος τους είναι ρόλος ευθύνης, συνεχής και διαδραστικός. Γι΄αυτό κι είναι πολυδιάστατος.
Γονικοί ρόλοι
Τα παιδιά έχουν καθολικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους. Ορισμένοι γονικοί ρόλοι που πρέπει να εκπληρωθούν είτε από τη μητέρα είτε από τον πατέρα είτε και από τους δυο, σύμφωνα με το healthyplace.com, περιλαμβάνουν:
- Παροχή στέγης, τροφής, ρουχισμού και άλλων βασικών αναγκών.
- Αγάπη, στήριξη και υποστήριξη σε ό,τι κάνουν.
- Δημιουργία ρουτίνας που τα παιδιά μπορούν να βασίζονται σε αυτή.
- Καθοδήγηση.
- Διδασκαλία σεβασμού, υπευθυνότητας, κοινωνικών δεξιοτήτων.
- Εξασφάλιση ιατρικής και ψυχικής υγείας.
- Εκπαίδευση.
- Διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής ζωής και εξωτερικών ερεθισμάτων.
Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι εξίσου σημαντικοί
Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και προσοχή κι από τους δύο γονείς. Άλλωστε τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας επηρεάζουν εξίσου την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Ακόμα κι όταν, μερικές φορές εκπληρώνουν με διαφορετικό τρόπο τους γονικούς τους ρόλους. Πραγματικά, δεν έχει σημασία ποια αλληλεπίδραση ή γονεϊκό στυλ χρησιμοποιούν οι γονείς ή πώς κατανέμουν τα καθήκοντά τους. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πώς τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες πρέπει και οφείλουν να ασχολούνται με τα παιδιά τους.
Ασφαλές περιβάλλον
Όπως εξηγεί ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο κάθε γονιός να έχει στο μυαλό του είναι πρώτα από όλα να προσφέρει στο μικρό του από την ώρα της γέννησης ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός πρόσδεσης.
«Μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνοντας το παιδί, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί στις σχέσεις του θα ακολουθεί τον δεσμό πρόσδεσης που είχε με τους φροντιστές του. Αν λοιπόν το βρέφος νιώθει την ασφάλεια που χρειάζεται, την ικανοποίηση των αναγκών του, την αποδοχή και τη ζεστασιά, την «άνευ όρων αγάπη» πιθανά θα εξελιχθεί σε έναν ώριμο συναισθηματικά ενήλικα που θα σχετίζεται με έναν υγιή τρόπο»,προσθέτει.