Μην αισθάνεστε ενοχές που δεν είστε «πολυάσχολη μαμά» αυτό το καλοκαίρι

«Το να είσαι πολυάσχολη δεν είναι παράσημο», δηλώνει περήφανα η Cassandra Stone, δημοσιογράφος και μαμά δύο κοριτσιών.

Μία Μαμά
Μην αισθάνεστε ενοχές που δεν είστε «πολυάσχολη μαμά» αυτό το καλοκαίρι
Bigstock

Είμαστε πολύ μακριά από το καλοκαίρι του 2020, όταν η παγκόσμια πανδημία ανέτρεψε τις ζωές όλων μας και τα σχέδια των καλοκαιρινών μας διακοπών . Αν και αυτό το καλοκαίρι μοιάζει σίγουρα διαφορετικό, δεν πειράζει αν δεν καταφέρετε να κάνετε όλα όσα θέλετε.

Η πανδημία μας ανάγκασε να επιβραδύνουμε σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Παρόλο που την έχουμε αφήσει πίσω μας , αν δεν θέλετε να ξαναμπείτε σε υπερβολικό προγραμματισμό και να κάνετε σχέδια, πολύ απλά μη το κάνετε.

Το να είστε απασχολημένη σε σημείο που να αγχώνεστε δεν είναι παράσημο.

Το να είστε κουρασμένη, οριακά εξαντλημένη και καταπονημένη δεν είναι ούτε αυτό παράσημο.

Ένα ασφυκτικά γεμάτο ημερολόγιο με ένα σωρό διαφορετικά post-it, τα οποία αντιπροσωπεύουν διαφορετικές δραστηριότητες για όλους στο σπίτι που σας σας κατακλύζει αντί να σας ενθουσιάζει.

Ακούστε με, το καταλαβαίνω. Κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπετε οικογένειες που περνούν το καλοκαίρι τους γεμάτο με ημερήσιες εκδρομές, κυνήγι θησαυρού, αποδράσεις το Σαββατοκύριακο αλλά και με δυο- τρεις διακοπές σε νησιά.

Προφανώς, δεν πρέπει να τους κρίνουμε για αυτό καθώς είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν και τους κάνει ευτυχισμένους . Αυτό είναι περισσότερο ένα άλλοθι για να μην αισθάνεστε ενοχές. Είμαστε μαθημένες να νιώθουμε άγχος και ενοχές όταν δεν δουλεύουμε ή δεν κάνουμε κάτι που η κοινωνία θεωρεί «παραγωγικό».

Αλλά εδώ τίθεται το ζήτημα. Είμαστε πραγματικά τόσο απασχολημένες; Ή μήπως κάνουμε τους εαυτούς μας απασχολημένους; Στοιχηματίζω ότι για πολλές από εμάς, η πολυάσχολη ζωή μας είναι αυτοεπιβαλλόμενη. Το να μην αφήνετε χρόνο να απολαμβάνετε τις στιγμές μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Και ξέρετε κάτι; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε και για τα οποία δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε διακαώς. Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το καλοκαίρι είναι η απλότητά του.

Πηγαίνετε μια βραδινή βόλτα όταν ο ήλιος δύει και το γρασίδι μυρίζει σαν γλυκιά μελάσα. Διαβάστε ένα από τα αγαπημένα σας βιβλία πριν κοιμηθείτε. Πηγαίνετε να δείτε θερινό σινεμά ή περπατήστε δίπλα στην ακτή. Διαλέξτε ένα νέο πάρκο στην πόλη σας για να εξερευνήσετε κάθε εβδομάδα. Κατασκηνώστε παρέα με τα παιδιά σας στην πίσω αυλή του σπιτιού. Παρακολουθήστε το ηλιοβασίλεμα και προσπαθήστε να αναπαράγετε τα χρώματα με μαρκαδόρους ή μπογιές ή φύσηξτε παρέα με τα μικρά σας μερικές πικραλίδες!

Είμαστε κοινωνικά όντα (ακόμα και όσες από εμάς είμαστε εσωστρεφείς) και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι ένα υπέροχο, απαραίτητο μέρος της ζωής. Η πολυπραγμοσύνη δεν είναι.

Ήταν μια μακρά και δύσκολη ψυχολογικά περίοδος για όλες και όλους μας. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή του χρόνου για να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας και να απολαύσετε τη χαρά της παρούσας στιγμής.

Όπως λέει και ο αμερικανός πιανίστας George Gershwin σ' ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του: «Καλοκαίριασε, κι η ζωή είναι ξέγνοιαστη»

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved