Τσίμπημα ψύλλου και παιδιά: Πώς θα το αναγνωρίσετε, τι να κάνετε

Τσίμπημα ψύλλου και παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Τσίμπημα ψύλλου και παιδιά: Πώς θα το αναγνωρίσετε, τι να κάνετε
Bigstock

Ένα από τα απρόοπτα των καλοκαιρινών διακοπών που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι να παρατηρήσουν οι γονείς τσιμπήματα που οφείλονται στην παρουσία ψύλλων.

Τι είναι οι ψύλλοι;

Πρόκειται για έντομα χωρίς φτερά, τα οποία πραγματοποιούν εξαιρετικά μεγάλα άλματα, αναλογικά με το μέγεθός τους, ιδιαίτερα μικροσκοπικά αρθρόποδα με καφέ ή μαύρους χρωματισμούς που μπορούν να προσβάλλουν τα παιδιά, δίνοντας χαρακτηριστικά τσιμπήματα.

Πώς μοιάζουν τα τσιμπήματα ψύλλου;

Τα τσιμπήματα αυτά εμφανίζονται μικρά, ερυθρά επάρματα σε συσσωματώματα των τριών ή τεσσάρων ή σε μία ευθεία γραμμή. Αρκετά συχνά οι γονείς μπορούν να παρατηρήσουν και το σχηματισμό ενός ερυθρού δακτυλίου γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος. Στην πλειοψηφία των περιστατικών τα τσιμπήματα εκδηλώνονται στα κάτω άκρα και ιδιαίτερα στους αστραγάλους. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα, καθότι τα τσιμπήματα είναι εξαιρετικά κνησμώδη, με αποτέλεσμα να είναι δυνητικά επώδυνα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που τσιμπήσει ψύλλος το παιδί

Με δεδομένο ότι οι ψύλλοι χρειάζονται έναν ξενιστή, συνήθως κάποιο ζώο, για να μεταφερθούν από τον έναν οργανισμό στον άλλο, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες κτηνιάτρου εάν υπάρχει κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, ενώ εάν δεν υπάρχει κατοικίδιο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με εξωτερικά μέρη όπως περιοχή με γρασίδι ή σκιερές περιοχές με ξύλα. Συνίσταται επίσης, ο σχολαστικός καθαρισμός των σημείων που μπορεί να αναπαύεται ένα κατοικίδιο, όπως για παράδειγμα σκεπάσματα ύπνου που πρέπει να πλένονται σε εβδομαδιαία βάση και σε υψηλή θερμοκρασία, ο καθαρισμός επιφανειών στις οποίες μπορεί να εντοπιστούν προνύμφες ή αυγά ψύλλων, καθώς και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα σε όσα σημεία έρχονται σε επαφή με το κατοικίδιο.

Τι να κάνετε αν τσιμπήσει ο,τιδήποτε το παιδί σας

Τα τσιμπήματα μέσα σε λίγες ημέρες υποχωρούν εύκολα, χωρίς να απαιτείται θεραπεία, ωστόσο ένα σημείο που θα πρέπει οι γονείς να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή είναι πως οι ψύλλοι θα πρέπει να καταπολεμηθούν τόσο στους ξενιστές όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, εντός και εκτός σπιτιού.

Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρχει ένδειξη για ψύλλους στο χώρο που παραμένει το παιδί για πολλές ώρες, καλό είναι να γίνει απεντόμωση από επαγγελματία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved