Καλοκαιρινά παιχνίδια και παιδιά

Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού! Άλλοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν στη μεγάλη έξοδο του Αυγούστου.

Μαρίνα Μόσχα
Καλοκαιρινά παιχνίδια και παιδιά
Bigstock

Οικογένειες μαζί με τα παιδιά, βάζουν στις βαλίτσες τα γνωστά σε όλους κουβαδάκια, φουσκωτά στρώματα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς για να ικανοποιηθούν οι μικροί αλλά και να είναι και πιο ήρεμοι και ήσυχοι και οι μεγάλοι, καθώς αυτά τα παιχνίδια θα κρατήσουν απασχολημένα τα βλαστάρια τους αρκετές ώρες.

Γονείς, καλό είναι να έχετε στο μυαλό ότι τα καλοκαιρινά παιχνίδια είναι αρκετά σημαντικά στον ψυχισμό των παιδιών σας, καθώς η ενασχόληση αυτή συμβάλει στη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη. Φυσικά συμβάλλει και στη δική σας ηρεμία που τόσο έχετε ανάγκη.

Ας δούμε όμως πώς θα μπορούσαν να απασχοληθούν τα μικρά σας μέσα από τα πιο συνηθισμένα αλλά και αγαπημένα – διαχρονικά θα λέγαμε – καλοκαιρινά παιχνίδια.

Παιχνίδια στην παραλία

Τα παιχνίδια στην παραλία είναι τα κατεξοχήν πιο δημοφιλή, όπως:

  • Χτίσιμο κάστρων στην άμμο – Ποιος δεν έχει παίξει με τα κουβαδάκια και τα φτυαράκια, σκάβοντας και χτίζοντας παράλληλα, δημιουργώντας μέχρι και τάφρους γεμάτες με θαλασσινό νερό που κουβαλούν από τη θάλασσα. Και πόση χαρμολύπη, όταν το κύμα μισο-καταστρέφει το κάστρο και τις επάλξεις του από τη μία αλλά και πόσο πεισματικά τα παιδιά το ξαναχτίζουν…
  • Θάψιμο στην άμμο – Συνήθως σκάβει όλη η παρέα για να «θαφτούν» για λίγη ώρα οι μικροί, ο καθένας με τη σειρά του, αφήνοντας μόνο το κεφάλι έξω…
  • Κολύμπι - Δεν είναι τυχαίο που τα μικρά σας δεν θέλουν να βγουν από τη θάλασσα, είτε ξέρουν κολύμπι, είτε φοράνε τα μπρατσάκια τους ή άλλου τύπου σωσίβιο…Τα παιδιά απολαμβάνουν πολύ να κολυμπούν, μαθαίνοντας παράλληλα νέες δεξιότητες και δυναμώνοντας το σώμα τους.
  • Παιχνίδια με Φουσκωτά: Παιχνίδια με φουσκωτά στρώματα, μπάλες κλπ.
  • Μπάλα στη παραλία – μπορείτε να παίξετε και εσείς μαζί τους βόλεϊ στο νερό ή και frisbee, ρακέτες (πηγαίνετε όμως κάπου πιο πίσω, μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους λουόμενους).
  • Συλλογή από κοχύλια – Ακόμα θυμάμαι τη δική μου συλλογή, όπου κάθε μέρα έπαιρνα το κουβαδάκι μου και έψαχνα για κοχύλια και μικρά καβουράκια, το γέμιζα και με νερό και στο τέλος τα πετούσα και πάλι μέσα στη θάλασσα για να μην πεθάνουν. Μην παραλείψετε λοιπόν να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι έχουν και αυτά ζωή και πως αν τα απομακρύνουν από το φυσικό τους περιβάλλον θα τους στερήσουν τη ζωή ενώ θα μυρίζουν και πάρα πολύ άσχημα ως πτώματα.
1720440067704-313878248-paixnidia-paralias-gia-paidia-kai-nhpia-(1).jpg

Παιχνίδια στην πισίνα

Τα παιχνίδια στην πισίνα είναι άλλη μία αγαπημένη παιδική ενασχόληση.

  • Κολύμπι και Βουτιές: Σε ποιο παιδί δεν αρέσει η πισίνα; Μπορεί να κάνει τις αγαπημένες του βουτιές και να παίξει παράλληλα με άλλα παιδιά που θα γνωρίσει εκεί. Μάλιστα, πολλές φορές προτιμούν την πισίνα από τη θάλασσα.
  • Αγώνες Κολύμβησης: Αγώνες κολύμβησης μεταξύ τους τα αδέλφια αλλά και με φίλους για να δουν ποιος θα φτάσει πρώτος. Άλλωστε, είναι και η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων φέτος…
  • Παιχνίδια με Φουσκωτά: Παιχνίδια με φουσκωτά στρώματα, μπάλες κλπ.

Ομαδικά Αθλήματα

Τα παιχνίδια στον κήπο ή στο πάρκο, εξακολουθούν και υπάρχουν τα διαχρονικά παιχνίδια που παίζαμε και εμείς μικρά. Μέσα από αυτά τα ομαδικά αθλήματα, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, μαθαίνουν να λειτουργούν πιο ομαδικά.

  • Κυνηγητό: Τα παιδιά τρέχουν και προσπαθούν να πιάσουν το ένα το άλλο.
  • Κρυφτό: Κλασικό παιχνίδι όπου τα παιδιά κρύβονται και ένα παιδί τα ψάχνει.
  • Παιχνίδια με νερό: Μπαλόνια νερού, νεροπίστολα, μπουγέλο για δροσιά και διασκέδαση.
  • Παιχνίδια με σχοινάκι και λάστιχο: Κλασικά παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη της ισορροπίας και του συντονισμού.
parallilo-paixnidi.jpg

Παιχνίδια περιπέτειας και εξερεύνησης

Μην ξεχνάμε ότι η φύση προσφέρεται για εξερεύνηση, είτε βρίσκεστε στη θάλασσα, είτε στο βουνό, όπου μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση με τα βλαστάρια σας, πικνίκ, πεζοπορίες – αν είναι δροσερός ο καιρός ή βρίσκεστε προστατευμένοι στη σκιά του δάσους.

Παιχνίδια φαντασίας

Παιχνίδια φαντασίας οπως είναι το κουκλοθέατρο, οι μιμήσεις, η ζωγραφική, διάφορες χειροτεχνίες κλπ.

Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και τα δικά οτυ ενδιαφέροντα. Μπορεί λοιπόν το ένα παιδί σας να «τρελαίνεται» στην ιδέα της βουτιάς για παράδειγμα και το άλλο να φοβάται να βρέξει το κεφάλι του. Οφείλεται να το σεβαστείτε αυτό και κυρίως μην το συγκρίνετε με το αδελφάκι του ή με άλλα παιδιά που είναι πιο τολμηρά για να μην του προξενήσετε τραύματα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved