Φύλλα εργασίας με θέμα τον Ηρακλή - Παραγωγή λόγου, κρυπτόλεξα, σωστό-λάθος (μέρος 2ο)

Μιλήστε στα παιδιά για τους άθλους του Ηρακλή με τη βοήθεια βίντεο και φύλλων εργασιών.

Μαργαρίτα Νικολάου
Φύλλα εργασίας με θέμα τον Ηρακλή - Παραγωγή λόγου, κρυπτόλεξα, σωστό-λάθος (μέρος 2ο)

Φύλλα εργασίας για παιδιά με τους άθλους του Ηρακλή (μέρος 1ο)

Ο Ηρακλής, μια από τις πιο γνωστές μορφές της ελληνικής μυθολογίας, ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης, μιας θνητής γυναίκας. Ήταν γνωστός για τη μεγάλη του δύναμη, το θάρρος του και τις πολλές περιπέτειές του, που ονομάστηκαν “Άθλοι του Ηρακλή”.

Αυτοί οι άθλοι του ανατέθηκαν από τον βασιλιά Ευρυσθέα ως τιμωρία, επειδή ο Ηρακλής είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της θεάς Ήρας, να σκοτώσει την οικογένειά του.

Οι άθλοι ήταν δώδεκα και ο καθένας από αυτούς απαιτούσε εξαιρετική γενναιότητα και εξυπνάδα.

Στο πρώτο μέρος γνωρίσαμε τους 6 πρώτους άθλους του Ηρακλή. Στο δεύτερο μέρος θα συναντήσουμε 6 ακόμη συναρπαστικούς άθλους και το τέλος του μεγάλου ήρωα της Μυθολογίας μας!

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων έξι άθλων, όπου ο Ηρακλής απέδειξε τη δύναμη, την εξυπνάδα και την αντοχή του, οι υπόλοιποι άθλοι που του ανέθεσε ο Ευρυσθέας αποκτούν έναν πιο σύνθετο και απαιτητικό χαρακτήρα.

Φύλλα εργασίας για τους 12 θεούς του Ολύμπου

Οι υπόλοιποι 6 Άθλοι του Ηρακλή:

  1. Ο Ταύρος της Κρήτης
    Έπιασε ζωντανό τον μανιασμένο ταύρο του βασιλιά Μίνωα, που κατέστρεφε την Κρήτη.
  2. Τα Άλογα του Διομήδη
    Τα άλογα αυτά έτρωγαν ανθρώπους. Ο Ηρακλής τα αιχμαλώτισε και τα έφερε στον Ευρυσθέα.
  3. Η Ζώνη της Ιππολύτης
    Έπρεπε να φέρει τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να την αποκτήσει.
  4. Τα Βόδια του Γηρυόνη
    Τα βόδια ανήκαν σε έναν γίγαντα με τρία σώματα, τον Γηρυόνη. Ο Ηρακλής τον νίκησε και έφερε τα βόδια στον Ευρυσθέα.
  5. Τα Μήλα των Εσπερίδων
    Τα χρυσά μήλα φυλάσσονταν από νύμφες και έναν δράκο. Ο Ηρακλής ζήτησε βοήθεια από τον Άτλαντα για να τα αποκτήσει.
  6. Ο Κέρβερος
    Στον τελευταίο άθλο, ο Ηρακλής έπρεπε να κατεβεί στον Άδη και να φέρει τον Κέρβερο, τον τρικέφαλο σκύλο, χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλα. Το κατάφερε και μετά τον επέστρεψε στον Άδη.

Οι τελευταίοι έξι άθλοι τον οδηγούν σε μακρινές περιοχές, δοκιμάζουν τα όριά του απέναντι σε θεϊκές και κοσμικές δυνάμεις και τον φέρνουν αντιμέτωπο με την ανθρώπινη ευφυΐα και τη θεϊκή παρέμβαση. Μέσα από αυτούς, ο Ηρακλής δεν επιδιώκει μόνο να αποδείξει τη φυσική του υπεροχή, αλλά και να κατανοήσει τον εαυτό του, αποκτώντας εμπειρίες και σοφία που τον φέρνουν πιο κοντά στη λύτρωση και τη θεϊκή του φύση.

Οι άθλοι αυτοί δεν είναι απλές προκλήσεις, αλλά συμβολικές δοκιμασίες που αναδεικνύουν την εσωτερική του μεταμόρφωση και τη συνεχή πάλη για αυτογνωσία και υπέρβαση.

Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Δωρεάν φύλλα εργασίας και βίντεο για παιδιά και εκπαιδευτικούς

Τι συμβολίζουν οι άθλοι του Ηρακλή

Οι άθλοι του Ηρακλή έχουν πολλαπλούς συμβολισμούς και αντανακλούν τόσο ηθικές όσο και φιλοσοφικές αξίες, αντιπροσωπεύοντας την πάλη του ανθρώπου με τις δυσκολίες και τα πάθη του. Συγκεκριμένα:

Η υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων

Οι άθλοι δείχνουν την ικανότητα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όριά του, να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις αδυναμίες του και να καταφέρει το φαινομενικά ακατόρθωτο.

Η νίκη ενάντια στο χάος

Πολλοί από τους άθλους περιγράφουν την προσπάθεια να επιβληθεί τάξη στη φύση και στο χάος, όπως η εξόντωση του Λέοντα της Νεμέας ή η εξημέρωση του Ταύρου της Κρήτης.

Ηθική κάθαρση και λύτρωση

Οι άθλοι επιβλήθηκαν ως τιμωρία στον Ηρακλή για το φόνο της οικογένειάς του (υπό την επίδραση της Ήρας). Έτσι, συμβολίζουν τη διαδικασία της λύτρωσης μέσω της εργασίας και της προσπάθειας.

Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση

Ο Ηρακλής αντιμετωπίζει δυνάμεις της φύσης που απεικονίζονται με τη μορφή τεράτων, όπως η Λερναία Ύδρα και οι Στυμφαλίδες Όρνιθες. Οι άθλοι συμβολίζουν την ανάγκη να κατανοήσει και να ελέγξει ο άνθρωπος τη φύση, αλλά και να συνυπάρξει με αυτή.

Δραστηριότητες για παιδιά: Φύλλα εργασίας και βίντεο για τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες

Η σύγκρουση με τις ανθρώπινες αδυναμίες

Οι άθλοι όπως ο καθαρισμός των στάβλων του Αυγεία ή η απόκτηση των Μήλων των Εσπερίδων δείχνουν την προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει την απληστία, την τεμπελιά και την αλαζονεία.

Η πορεία προς τη θεϊκή διάσταση

Ο Ηρακλής, μέσω των άθλων του, περνά από την ανθρώπινη θνητότητα στη θεϊκή αθανασία. Αυτό συμβολίζει την αναζήτηση του ανθρώπου για αυτοπραγμάτωση και τελειότητα.

Οι άθλοι του Ηρακλή παραμένουν ένα διαχρονικό σύμβολο της ανθρώπινης προσπάθειας, της αντοχής και της ελπίδας ότι, μέσα από την προσωπική πάλη, μπορεί να επιτευχθεί η ανύψωση και η υπέρβαση των εμποδίων.

Στο 1ο μέρος παρουσιάσαμε τους παιδαγωγικούς στόχους και διδακτικές μεθόδους, που αξιοποιούν την τεχνολογία, για τη διδασκαλία των άθλων του Ηρακλή.

Στο 2ο μέρος παρουσιάζουμε εικαστικές και βιωματικές μεθόδους που ενεργοποιούν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχική διάθεση των μαθητών και μαθητριών.

Μαθαίνοντας για τη σπουδαιότητα των ωκεανών με φύλλα εργασίας

Bίντεο με τους άθλους του Ηρακλή

Εκτός από το βίντεο όμως, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας φύλλα εργασίας με ερωτήσεις σωστό ή λάθος, κρυπτόλεξα και λαβύρινθους.

Αποθηκεύστε και εκτυπώστε τα φύλλα εργασίας

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved